Kraljevstvo bijelih rada: Promocija Zbornika dječijih radova u ponedjeljak 10. maja

Međunarodno udruženje “Stihom govorim” iz Bijelog Polja će u ponedjeljak 10.maja u rodnoj kući Rista Ratkovića organizovati promociju Zbornika najboljih dječijih radova, sa sedmog po redu festivala “Kraljevstvo bijelih rada”. Promocija je zakazana od 16 časova.

,,Epidemija i mjere koje su na snazi u svim zemljama ne mogu da zaustave protok dobre energije, pažnje i riječi koje upućujemo jedni drugima. U tome je i snaga umjetnosti i kulture, posebno knjiga zahvaljujući kojima možemo da putujemo, a da ne mrdnemo iz mjesta. Ili da budemo na više mjesta odjednom – koliko god to zazvučalo metafizički. “Kraljevstvo bijelih rada” je već proteklih dana ušlo u stotine škola i domova. Zbornici sa najboljim dječijim radovima, sa ovogodišnjeg konkursa za učenike osnovnih škola, već su otpremljene na adrese škola u regionu. U brojnim gradovima regiona su govorili o našem Kraljevstvu. Učesnici festivala, preko lokalnih radio i TV stanica i ostalih medija,  govorili su o dešavanjima među našim Bijelim Radama. Zbornik se čita sa radošću, a diplome su, vjerujemo, podstrek za dalji književni rad najmlađih pjesnika i ovakva i slična druženja”, navode u saopštenju.

Kako je kazao idejni tvorac ovog već tradicionalnog festivala, Slobodan Zoran Obradović, ove godine zbog ukupnih dešavanja oko epidemije, prisiljeni sun a drugačiju organizaiju festivala.

 “Diplome i Zbornike smo poslali poštom nagrađenim učenicima, a da bi bar djelić svečarske festivalske atmosfere zadržali, upriličićemo promociju Zbornika 10.maja uz broj učesnika usklađen sa važećim mjerama u našoj državi. S obzirom na to da imamo Princezu u kategoriji do IX razreda – Stašu Obradović (OŠ “Marko Miljanov”) i nagrađene učenice iz Bijelog Polja: Danicu Čabarkapu, osvojeno II mjesto (OŠ ,,Risto Ratković“ ) i Anđela Grujić, uvrštena u Zbornik (OŠ ,,Dušan Korać”)  sigurni smo da ćemo imati veoma kvalitetan poetski dan ispunjen muzikom učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja. Promocija je planirana u dvorištu rodne kuće Rista Ratkovića. Moram da istaknem i zahvalim na podršci i pomoći JU “Ratkovićeve večeri poezije” koje su podržale i štampanje Zbornika. Ne mogu, a da ne napomenem da u godini kada nam je izostala bilo kakva finansijska podrška, naši su prijatelji, saradnici, svojim volonterskim doprinosom kao i entuzijazmom i radom, u godini izuzetno teškoj za opstanak i većih i jačih festivalskih programa, pomogli da održimo kontinuitet trajanja festivala. Svojim angažovanjem u žiriju doprinos su dale profesorice i književnice: Nataša Andrić iz Sremskih Karlovaca i Sonja Milovanović iz Lajkovca. Diplome i korice Zbornika nam je vizuelno riješio akademski slikar Dražen Konatar, a sve ostalo vezano za Zbornik i manifestacije rad je naših volontera. Kao i ranijih godina pristigao nam je veliki broj dječijih radova (cca 900) što nam je omogućilo da imamo još jedan izuzetno kvalitetan i reprezentativan Zbornik”, zaključio je Obradović.