U CG danas stiže 2.000 doza Sputnjik vakcine

U Crnu Goru danas stižu prve količine vakcina protiv koronavirusa. To je sinoć saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.Ona je najavila da će, u toku dana, stići 2.000 doza Sputnjik V vakcine, a još isto toliko stići će narednih dana: "Vakcine su obezbijeđene u dogovoru sa Srbijom".

Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore od početka mandata, kako navodi, vode više bilateralnih pregovora kako bi dobili vakcine i stavili pod kontrolu širenje virusa."Prvi od tih pregovora koji nam donosi vakcinu je onaj koji vodimo sa nama sjusjednom i prijateljskom Srbijom.

Poslije više mojih razgovora sa uvaženim kolegom dr Lončarom, kao i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa premijerkom Anom Brnabić, prve vakcine biće na podgoričkom aerodromu", kazala je Borovinić Bojović, zahvalivši Srbiji, koja je, kako navodi, u ovom važnom trenutku prepoznala našu potrebu i pružila ruku našoj državi i svim našim građanima.

Borovinić Bojović je podsjetila da Crna Gora svakog dana čeka da pristigne i prvi kontingent iste vakcine, Sputnjik V, koji je dogovoren direktno sa Rusijom.

"U narednom periodu očekuje se i vakcina kineskog Sinofarma, kao i Fajzerova vakcina", najavila je Borovinić Bojović.Podsjeća da je vakcinu protiv virusa, koji planetu drži paralisanu skoro godinu, Vlada Crne Gore obezbijedila za nešto malo više od dva mjeseca."Zdravlje naših građana je naš ključni prioritet i tako će ostati i ubuduće. Bezbjedna, efikasna i kvalitetna vakcina stiže u Crnu Goru", istakla je Borovinić Bojović.

Upozorila je još jednom da je, pored vakcine, ključ u očuvanju zdravlja da se pridržavamo mjera.

"Dakle, maska-ruke-distanca ostaje na snazi i dalje", zaključila je Borovinić Bojović.

Izvor: Rtcg