Mišljenje Venecijanske komisije do 10. maja

Venecijanska komisija (VK) dostaviće do 10. maja mišljenje na nacrt izmjena i dopuna zakona o državnm tužilaštvu Crne Gore, potvrdila je za Dan sekretarka VK Grenata Simona Mengini.

Ona je objasnila da je kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore uputio još jedan zahtjev za davanje mišljenja, te se očekuje da će ono biti okončano do 10.maja.

“Očekujemo da će Vlada i parlament prihvatiti naše sugestije, a posebno smo zadovoljni što je nakon davanja prošlog mišljenja crnogorska vlast pokazala interes da uvaži naše sugestije. Nadamo se da će tako biti i sada. Inače, ovo je takozvano „dodatno” mišljenje, koje je sasvim validno. Naša nova plenarna sjednica biće održana u julu, ali svakako, i ovo mišljenje je sasvim validno”, kazala je Simona Mengini.

Ona je navela da Venecijanska komisija ostaje pouzdan partner, uvijek spreman da pomogne da se dođe do najboljih rješenja.Crnogorska skupštinska većina najavila je da će na dnevnom redu sjednice koja počinje 11. maja biti izmjene i dopune zakona o državnom tužilaštvu. Venecijanska komisija objavila je negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputila Vlada Crne Gore u martu. Ovi zakoni bili su tema sjednice Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, održane u subotu 20. marta, a koji su u ponedjeljak uveče, 22. marta objavljene kao konačan stav.

Zakoni su, na predlog parlamentarne većine koja je osvojila vlast na izborima krajem avgusta 2020. godine, a koji bi joj omogućili promjene u Tužilaštvu, već u skupštinskoj proceduri.Njihovo izglasavanje bilo je planirano za 18. februar, ali je stopirano i odloženo usled pritiska Evropske unije (EU), u čemu ih je podržala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD).Od Venecijanske komisije je traženo mišljenje nakon upozorenja iz EU koja je iskazala rezerve prema namjeri da se do kadrovskih promjena u tužilaštvu dođe usvajanjem Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, čime bi se ukinuo aktuelni Zakon o državnom tužilaštvu koji je usklađen sa evropskim standardima.Predložene izmjene zakona podrazumijevale su da postojeći tužioci u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čelu sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, ostanu neraspoređeni, čime bi im praktično prestao mandat.Venecijanska komisija navodi da se mora poštovati sigurnost mandata aktuelnog glavnog specijalnog državnog tužioca koji ne smije biti smijenjen pod izgovorom zakonodavne reforme, a ukoliko je kriv za nedolično ponašanje, mora da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovornošću.

Oni smatraju da institucionalne reforme ne smiju biti pokretane samo zbog smjene pojedinaca na ključnim pozicijama.Izmijenjeni nacrt tužilačkog zakonaje drugi po redu pokušaj nove vlasti predvoćene Demokratskim frontom (DF), Demokratama i Građanskim pokretom URA da promijene zakone iz vremena prethodne vlasti DPS-a, koja je smijenjena na izborima avgusga 2020. godine.Prvobitno predloženim izmjenama zakona tužiocima u Specijalnom tužilaštvu, pa i Katniću, automatski bi prestao mandat.

Pošto je Venecijanosa komisija ocijenila da se ne može mijenjati zakon da bi se smijenio specijalni tužilac, vladajuća koalicija je odlučila da promijeni Zakon o tužilaštvu.

Izvor: Rtcg