“Pečat kneza Lazara” dodijeljen Ranku Radoviću

12 9 ranko radovicNagrada “Pečat kneza Lazara”, 54. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, biće dodijeljena bjelopoljskom piscu Ranku Radoviću , za knjigu Hristanište.

Nagrada koju dodjeljuje Udruženje književnika Srbije za ukupan književni doprinos i očuvanje nacionalnih tradicija u književnosti, Radoviću će biti uručena 21. septembra, u manastiru Prilipac kod Požege, koji je i pokrovitelj nagrade.

Ranko Radović je rođen 1952. u Brezi, kraj Bijelog Polja. Napisao je 12 knjiga pjesama (Nježje, Strahor, Vučica, Vajanje svjetlosti, Miris tuge, Evinost, Hristanište i druge). Za njega je rečeno da je jedan od naših najvećih živih liričara i da njegovi sonetni vijenci stoje u samom vrhu srpskog pjesnioštva. Poezija i proza mu je prevedena na više od deset svjetskih jezika, a zastupljen je u više od pedeset antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više povelja, priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu, a između ostalih međunarodne nagrade „Zlatni vitez“, Gramata Centra nacionalne slave i Fonda Andreja Prvozvanog. Nosilac je zlatne medalje N. F. Fjodorova i Viteškog krsta, koji dodjeljuje Međunarodna asocijacija vitezova sa sjedištem u Moskvi.

Izdavački savjet Ruske pravoslavne crkve dodijelio mu je specijalnu nagradu „Bogorodica Kazanjska – zaštitnica Rusije“, sa blagoslovom patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila. Dobitnik je nagrade „Blagodarje Svetoga Save“ i nagrade „Jesenjinova Zlatna jesen“. Nosilac je ordena Sergeja A. Jesenjina sa zlatnim vijencem. Više od dvije decenije živi u Torontu, Kanada.

12 9 pecat kneza lazara

 

Redakcija Radija Bijelo Polje

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJA SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE