Parlamentarna većina do petka da odgovori na predlog DF-a

Predstavnici parlamentarne većine do petka treba da odgovore na predlog Demokratskog fronta (DF) o izboru nove vlade, kazao je jedan od lidera tog političkog saveza Andrija Mandić, navodeći da je postizanje dogovora u vezi sa tim oročeno na 30 dana.

Mandić je kazao da je DF na sastanku predstavnika parlamentarne većine saopštio želju da bude postignut dogovor u vezi sa izborom nove vlade.

"Konačni dogovor je da u petak do 12 sati dobijemo odgovor od stranaka parlamentarne većine, ko želi da učestvuje u takvim razgovorima", rekao je Mandić nakon sastanka.

On je ponovio da je postojeće stanje neodrživo zato što Vlada, koja nije bila eksperstka, nije vodila računa o interesima građana, a naročito glasača DF-a.

"Ta vlada zaslužuje da bude zamijenjena", kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, u koaliciji "Za budućnost Crne Gore" spremni su na različite vrste odgovora.

"Tema postizanja dogovora vezano za izbor nove vlade oročena je na 30 dana. Predlažemo da u roku od 30 dana postignemo dogovor oko novog premijera i nove Vlade", istakao je Mandić.

On je rekao da je premijer Zdravko Krivokapić vodio sastanke u pravcu da se ne dođe do dogovora i da se održi postojeće stanje.

On je kazao da DF preuzima odgovornost za ove dogovore.

Na pitanje koji je model nove vlade, Mandić je kazao da to treba da bude prvo što će se parlamentarna većina dogovoriti.

Demokrate čekaju alternativni model rješenja

Demokratska Crna Gora je saopštila jasan stav da oni koji su odbili rekonstrukciju, kao kompromisno i izbalansirano rješenje, trebaju da predlože alternativni model rješenja, saopštio je poslanik te partije Momo Koprivica.

On je kazao da se Demokrate neće izjašnjavati o pojedinačnim modelima, već o onome što je usaglašeni model od strane činilaca parlamentarne većine koji su odbili ili odustali od rekonstrukcije.

"Takođe smo jasno predočili da su nam očuvanje izborne volje građana i sprečavanje vanrednih parlamentarnih izbora, te održavanje izbora tek 2024. godine primarni zahtjevi, jer nam političke računice i politički odnosi nijesu niti će ikad biti iznad interesa građana", naveo je Koprivica.


Milačić: Rekonstrukcija je dobar scenario za građane

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić je nakon sastanka kazao da DF nije konkretizovao kako će se doći do nove Vlade.

On je poručio da ne bi došlo do promjena da nije bilo premijera Zdravka Krivokapića 30. avgusta na čelu liste.

"Kompromis između Vlade i parlamentarne većine nema altrenativu. Rekonstrukcija koju je predložio premijer, koliko sam ja shvatio, ni u jednom trenutku nije prekinuta. Ništa nije vrijedno da se taj proces ne nastavi. Rekonstrukcija je dobar scenario za građane, a nova Vlada bi bio scenario koji bi zemlju uveo u novu nestabilizaciju", kazao je Milačić.

On je rekao da bi projekat "Evropa sad" bio doveden u pitanje i da Prava Crne Gore ne želi da u tome učestvuje.

 

izvor:rtcg