Kompozitor Gačević predstavio svoje stvaralaštvo bjelopoljskoj publici

10 08 autorsko veceAutorsko veče crnogorskog kompozitora, Senada Gačevića, održano je u Kući Rista Ratkovića, u okviru festivala “Ljetnje večeri muzike”.

Iako je Gačević bjelopoljskoj publici poznat od ranije, jer predstavlja jednu od značajnijih ličnosti muzičkog i kulturnog života naše zemlje, ovaj poznati crnogorski kompozitor večeras je prvi put u Bijelom Polju predstavio svoje stvaralaštvo.

“Poslije brojnih producentskih, organizacionih i drugih aktivnosti, drago mi je što sam imao priliku da Bjelopoljcima predstavim moju drugu stranu, koja javnosti nije mnogo poznata, naročito onoj koja nije profesionalna. Putem video snimaka koji prikazuju izvođenje mojih kompozicija, publika je imala priliku da posluša dio mog opusa i da upozna moj životni put”, kazao je Gačević.

10 08 gacevic

Gačević je autor mnogobrojnih solističkih, kamernih i operskih kompozicija, a kako je istakao za Radio Bijelo Polje, inspiraciju ne nalazi u spolnjem svijetu, već je za njega stvaralaštvo unutrašnja potreba.

“Već dugi niz godina stvaram, muzika je moj život, ali ipak djela ne smatram svojim najvećim uspjehom. Čini mi se da sam zaista uspio da dam određeni doprinos razvoju kulturnog života, da sam pomogao manjim sredinama da se afirmišu i obogote svoj grad brojnim manifestacijama, to je ono na šta sam ponosan. Moj cilj se ogleda u uspostavljanju dobre komunkikacije među građanima Crne Gore, kao i unapređenju procesa u umjetničkom obrazovanju i kulturi uopšte”, naglasio je crnogorski kompozitor, koji je i utemeljivač festivala “Ljetnje večeri muzike”.

10 08 autorsko vece 2

Kompozitor Gačević najavio je i novi projekat na kojem radi, a za koji kaže da predstavlja krunu dosadašnjeg stvaralačkog rada.

“Očekujem da će do proljeća biti završen moj prvi balet, koji je ujedno i prvi crnogorski. Dugo sam radio na tome i nadam se da će ljubitelji muzike biti zadovoljni”.

O djelima proslavljenog autora večeras je govorila violinistkinja i muzička kritičarka, Tijana Jovović, koja je istakla da Gačevićev opus predstavlja pravu dragocjenost u crnogorskoj muzici.

10 08 jovovic

“Rad Senada Gačević pratim veoma dugo i zaista je čast govoriti o njegovom stvaralaštvu. Imala sam priliku da sviram neka njegova djela i sigurna sam da je publika uživala slušajući večeras kompozicije, a vjerujem da im je bila zanimljiva i priča o tome kako su one nastajale. Mislim da Senad može poslužiti kao uzor svim mladim ljudima koji se bave muzike, njegova djela se sviraju širom svijeta, a posebno je fascinantan način na koji se mijenjao, sazrijevao i bogatio svoj opus”, kazala je Jovović.

Tokom večerašnje kulturne manifestacije, ljubiteljima muzike predstavila se i mlada flautistkinja, Lejla Hot, kompozicijom Senada Gačevića.

Festival ,,Ljetnje večeri muzike“ u okviru kojeg je održano autorsko veče Senada Gačevića, podržan je od strane Opštine Bijelo Polje, a nosilac projekta je Muzička škola, uz podršku Organizacije za zaštitu prava autora muzike PAM Crne Gore, Centra za kulturu Bijelo Polje, JU Ratkovićeve večeri poezije i JU Muzej Bijelo Polje.

10 08 publika

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MOLIMO VAS DA U SLUČAJU PREUZIMANJA SADRŽAJA NAVEDETE RADIO BIJELO POLJE KAO IZVOR