Sjajna godina za bjelopoljske boksere, spremni i za olimpijske medalje (video)

Bjelopoljski bokseri nastavljaju da ispisuju nove stranice istorije našeg sporta, a ova godina bila je jedna od najuspješniji za njih.

Osvojili su gotovo svaki turnir, bez poraza su ligi, u timu imaju šest reprezentativaca, okitili su se i sa evropskim medaljama, a već sanjaju i olimpijske.

Gostujući u emisiji “Sportski magazin”, Radija Bijelo Polje, sportski direktor BK “Bijelo Polje”, Mikaš Stanić, kazao je da ovi rezultati obećavaju uspješnu budućnost bjelopoljskog boksa.

“Ova godina je za nas bila jako ‘berićetna’, osvojili smo veliki broj turnira,a sve to krunisali evropskim medaljama, tako da imamo dva evropska vicešampiona, Mirka Šarčevića u juniroskoj konkurenciji i Đorđa Smolovića u kategoriji mladih boksera. Smatram da ovakvi uspjesi zavređuju pažnju, da su vrijedni pomena i da je potrebno pružiti veću podršku našim bokserima i klubu, jer vjerujem da možemo i više od ovoga”, istakao je Stanić.

On je zahvalio Bokserskom savezu Crne Gore, lokalnoj samoupravi, ali i kazao da očekuje veću podršku preduzetnika.

“Ovi momci nijesu samo reprezenti našeg kluba, već i grada i cijele države. Siguran sam da ćemo tokom naredne godine ostvariti još bolje rezultate, da imamo kvalitet i za svjetske i olimpijske medalje, ali na treba finansijska pomoć, jer odlazak na svako takmičenej iziskuje veliak sredstva, a naš budžet to ne može da ‘pokrije’. Zato apelujem na sve da nam pomognu, da prepoznaju kvalitet ovih momaka i da zajedno osvajamo nove medalje”, kazao je sportski direktor BK “Bijelo Polje”.

Trener bjelopoljskih boksera, Mugoša Kovačević, u emisiji “Sportski magazin” kazao je da je jako ponosan na rezultate svojih momaka, koji su pokazali da su u samom vrhu evropskog boksa.

Komentarišući učešće Đorđa Smolovića na Evropskom prvenstvu za mlade, Kovačević je rekao da je vjerovao u njega.

“Vjerovao sam u Đorđa i zahvalan što je i on vjerovato u sebe, što je bio uporan I ostvario četiri pobjede da bi došao do finala, a bio je i jedini  finalista iz zemalja okruženja. Dostojano je predstavljao svoj državu i zasluženo osvojio srebrnu medalju”, kazao je Kovačević, dodajući da ostaje žal što je Luka Gačević odlukom komisije ispao u četrvrtfinalu, iako je odlukom sudija sa 3:2 pobijedio Njemca Enrika Kliša.

Aktuelni vicešampion Evropre za mlade, Đorđe Smolović, istakao je da je ponosan na titulu, te da će učiniti sve da je opravda.

“Borio sam se za to svim srcem, imao sam jaku želju da uspijem i došao sam do srebrne medalje, uprkos teškom žrijebu. U finalu sam se borio i sa povrijeđenom rukom, ali nijesam želio da odustanem”, kazao je Smolović.

Već od naredne godine boriće se u kategoriji seniora, a jedan od najvećih izazova je Evropsko prvenstvo.

“Zaista je odgvornost nositi titulu vicešampiona, ali se nadam da ću uspjeti da je opravdam, jer me već sledeće godine očekuje Evropsko prvenstvo za seniore do 23 godine i želim da stignem do finala”, poručio je mladi bokser.

Ova godina bila je jako uspješna i za Mirka Šarčevića, koji je vicešampion Evrope u juniorskoj konkurenciji, a pored toga osvojio je i tri međunarodna turnira.

“U Zagrebu sam imao dva meča protiv reprezentativaca Hrvatske, uspio da ostvarim obje pobjede i dođem do zlatne medalje. U Budvi na Montenegro kupu ostvario sam dvije pobjede i bio proglašen za najboljeg tehničara, a na Kupu nacija u Vrbasu ponio sam titulu najboljeg boksera. Tako da je ovo bila jedna od najuspješnjijih godina za mene, koja je krunisana drugim mjestom na Evropskom prvenstvu u Gruziji”, kazao je Mirko.

Bjelopoljske boksere do kraja godine očekuje još državno prvenstvo, a već se pripremaju i za narednu godinu, koja će biti puna velikih izazova.

“Očekuje nas državno prvenstvo i još kolo lige, kako bi formu doveli od vrha. Već sledeće godine imamo mnogo jake turnire, Mirko će boksovati u uzrastu mladih na evropskom i svjetskom prvenstvu, a učestvovaće i na  Olimpijskim igrama za mlade. Đođe Smolović i Luka Gačević prelaze u seniore, tako da ih očekuje Evropsko prvenstvo za seniore, to je prelazak na jedan viši nivo, pa se moramo ozbiljno pripremati”, najavio je trener boksera Mugoša Kovačević.

Ipak, glavni cilj jesu Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, a u klubu vjeruju da imaju kvalitet i za olimpijske medalje.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Vladimir Jelić

Audio obrada I video prenos: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević