Asistenti u nastavi da budu zaposleni na neodređeno vrijeme

Prava Crna Gora danas je dostavila u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama kojim se asistentima u nastavi omogućava da se zaposle na neodređeno vrijeme.

Navodi se da se predloženim izmjenama ispravlja velika nepravda učinjena asistentima u nastavi. Podsjeća se da se asistenti u nastavi, prema Zakonu o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama mogu zaposliti samo na određeno vrijeme, a najduže do kraja nastavne godine, odnosno do 30. juna kada im ističe ugovor o radu. "Ovo je velika nepravda, jer asistenti u nastavi gube posao krajem juna svake godine i tako ostaju bez plate najmanje dva mjeseca, jer u julu i avgustu ne primaju platu", kaže se u obrazloženju. Kako se navodi, ta plata je za mnoge asistente u nastavi jedini prihod u porodici.

"Svake godine tako ostane bez posla veliki broj asistenata u nastavi, a u septembru ili kasnije dobijaju posao novi ljudi, tako da asistenti koji su radili u prethodnoj školskoj godini nemaju sigurnost da će nastaviti da rade i u novoj školskoj godini", kaže se u zakonskom obrazloženju. Ocjenjuje se da su asistenti u nastavi najveća podrška djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, kao i njihovim porodicama, i od njih praktično zavisi oporavak djece u školama. "Upravo zbog toga položaj asistenata bi trebalo da bude mnogo sigurniji, jer oni rade posao koji nije nimalo lak i koji podrazumijeva mnoga odricanja, znajući o kakvoj kategoriji djece se radi i koliko je stresan i zahtjevan taj posao", kažu iz Prave Crne Gore. Prava Crna Gora smatra da je opravdano zaposliti asistente u nastavi na neodređeno vrijeme, jer je poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori na poslovima asistenata u nastavi angažovano oko 340 osoba, a broj djece kojoj je potrebna njihova pomoć stalno raste. Prema poslednjim podacima, kako se navodi, oko tri hiljade djece ima potrebu za asistentima u nastavi.

Izvor:MINA