Savjet RBP: Skupština Opštine da uloži žalbu na presudu Upravnog suda o njihovom imenovanju

11 7 zgrada opstineCijela procedura o imenovanju članova Savjeta je urađena u skladu sa zakonom i zbog toga nam nije jasno zašto u postupku nije dostavljena neophodna dokumentacija, zbog čega tražimo da Skupština Opštine Bijelo Polje uloži žalbu na presudu Upravnog suda o poništavanju Odluke o izboru Savjeta Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, - zaključeno je na današnjoj sjednici tog organa upravljanja.

 

’’Tražimo da se utvrdi pojedinačna odgovornost u skupštinskoj službi, jer je utvrđeno da je napravljen propust u postupku, u kome je samo nedostavljanjem dokumentacije moglo da dođe do ovakve presude. Znamo da je postupak imenovanja članova Savjeta krajem prošle godine urađen u skladu sa zakonom, a ako su napravljeni bilo kakvi propusti onda je potrebno da odgovorni snose posljedice’’, navodi se nakon sastanka.

U prilog činjenici navodimo i izvod iz obrazloženja pomenute presude - CITAT:
’’Zbog nedostavljanja kompletnih spisa predmeta ne može se utvrditi kada je donijeta odluka o imenovanju članova Savjeta, niti da li je poštovana procedura propisana Odlukom o organizovanju Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje (čl. 21 do 26), a u tužbi tužilac ukazuje da nije ispoštovana ova procedura.

SUD JE BIO ONEMOGUĆEN DA ISPITA ZAKONITOST DONIJETE ODLUKE U UPRAVNO SUDSKOM POSTUPKU, ZBOG ČEGA JE TUŽBU UVAŽIO I OSPORENU ODLUKU PONIŠTIO.’’ (Završen citat)

11 7 zgrada opstine1

Od Skupštine Opštine tražimo da nam dostave kompletnu dokumentaciju o zastupanju pred Upravnim sudom i da nas u postupku po žalbi na pomenutu presudu uključi kao Glavnog umješača u spor.
Iz razloga što se postupak ne vodi protiv Savjeta, ili Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo, tražimo da nas zaštiti od daljih zlonamjernih napada koji dolaze od strane bivših funkcionera i pojedinih nevladinih organizacija.

’’U Savjetu smo saglasni da se ne može ni ovaj postupak voditi kroz negativnu medijsku kampanju kojoj smo izloženi od strane NVO Euromost i zbog toga pozivamo odbornike da nas zaštite od napada, insinuacija i zastrašivanja koje nam se konstantno upućuju. Pri tome apelujemo na predsjednika Skupštine, kao predsjedavajućeg i predstavnika osnivača, da ne dozvoli iznošenje poluistina i manipulaciju informacijama, koje su dostavljene u redovnoj proceduri, kada se za govornicom pominje medijska kuća koju predstavljamo’’, navodi Savjet lokalnog javnog emitera.

’’Saglasni smo da organi upravljanja, direktor i Savjet, nemaju šta da prikrivaju ili insistiraju na obavljanju funkcija na koje su izabrani, te stoga pozivamo sve zainteresovane institucije i pojedince da ispitaju poslovanje u proteklom periodu. Ako smo ’trn u oku’ što uspješno obavljamo svoj posao i što smo stvorili instituciju koja je poznata i priznata na međunarodnom nivou, tu ne možemo ništa uraditi kako bi zadovoljili sujetu pojedinaca i određenih političkih grupacija’’, ističu članovi Savjeta.

Nakon sastanka se oglasio i direktor Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović.
’’Smatram da su u sudskom postupku napravljeni propusti što je i navedeno u obrazloženju presude i tražimo da se utvrdi odgovornost. Ne želimo da se zbog nečijih grešaka, nemara ili nesavjesnog poslovanja, Lokalni javni emiter dovodi u bilo kakav negativan kontekst’’, istakao je on.

11 7 zgrada opstine2

Rabrenović je podsjetio da se na javni poziv SO Bijelo Polje prošle godine prijavilo šest kandidata, od kojih je pet izabranih imalo neophodne uslove, a kako ističe, šesti, koji je predložen od strane NVO Euromost nije dostavio propisanu i potpunu dokumentaciju, te dodaje i da je bio jedini kandidat ne bi mogao biti izabran za člana Savjeta.

’’Nelogično je da se neko žali na javni poziv u kome učestvuje, a nakon što nijesu uspjeli u redovnoj proceduri pokrenuli su kampanju putem medija kako bi na silu ubacili svoje predstavnike’’, naveo je Rabrenović dodajući ’’Drago mi je da su sticajem okolnosti imenovani ljudi koji su u proteklom periodu savjesno i profesionalno obavljali svoje poslove, bez primjedbi u toku trajanja mandata. Uspješno smo sarađivali i smatram da je to jedan od razloga pokretanja negativne kampanje koja je usmjerena na lokalni javni medijski servis u Bijelom Polju’’ zaključio je on.

Autor: Tanja Dangubić
Foto: Eldina Idrizović

MOLIMO VAS DA U SLUČAJU PREUZIMANJA SADRŽAJA NAVEDETE RADIO BIJELO POLJE KAO IZVOR