Abazović ustupio mjesto djeci da predsjedavaju Savjetom

Održana je prva konstitutivna sjednica Savjeta za prava djeteta, na čijem se čelu nalazi potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. On je predsjedavajuće mjesto Savjeta ustupio djeci, kako bi, kako je istakao, time simbolično pokazali želju da oni budu ravnopravan društveni činilac.

„Savjet za prava djeteta, kao jedan od prioriteta u radu Vlade, formiran je sa ciljem zaštite prava i kreiranja uslova za kvalitetan razvoj djece“, naveo je potpredsjednik Abazović u uvodnom izlaganju.

Abazović je dao riječ predstavnici Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana, Lani Jovanović, koja je izrazila zadovoljstvo zbog ukazane časti i navela da se danas ostvaruje ono što su bile njene želje kada je prije tri godine postala Zlatna savjetnica.

Jovanović je istakla da djeca ne razumiju planove već da razumiju ono što se dešava u trenutku i da je upravo ovaj događaj značajan u tom smislu.

Na poziv potpredsjednika Vlade Abazovića, na prvoj sjednici Savjeta, gost je bio i petogodišnji dječak, Andrej Ašanin.

Savjet za prava djeteta, formiran na inicijativu potpredsjednika Vlade, baviće se, između ostalog, koordinacijom zaštite i unaprjeđenjem prava djeteta u oblastima socijalne i dječje zaštite, zdravstvene zaštite, vaspitanja, obrazovanja i drugim oblastima od značaja za zaštitu prava i interesa djeteta, posebno u periodu ranog razvoja i adolescencije.

Savjet će se baviti unapređenjem međuresornog i multidisciplinarnog pristupa u promociji, prevenciji i zaštiti prava djeteta.

Pored potpredsjednika Dritana Abazovića i zlatnog savjetnika Lane Jovanović, članovi Savjeta su ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, predstavnica Sekretarijata za zakonodavstvo Slavica Bajić, direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Drago Spajić, dok su kao punopravni članovi Savjeta ispred NVO Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju i NVO Djeca Crne Gore, Milisav Korać i Sabra Decević.

 

Izvor:rtcg