Nema predaha u sukobima, broj žrtava u Gazi raste

Međunarodna nastojanja da se okončaju izraelski udari iz vazduha na pojas Gaze i palestinsko raketiranje Izraela nastavljaju se danas, ali nema znakova smirivanja sukoba koji su ušli u drugu nedjelju.

Od početka nove "runde nasilja" u odnosima između jevrejske države i palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi 10. maja do danas, poginulo je najmanje 222 ljudi, većinom Palestinaca, navodi Frans pres.Savjet bezbjednosti UN sastaće se danas četvrti put dok SAD još uvijek odbijaju usvajanje saopštenja u kome se poziva na "okončanje nasilja".

Brisel će takođe razmotriti sukob koji se nastavlja, najsmrtonosniji od rata u Gazi od 2014. godine, na hitno video konferenciji evropskih ministara spoljnih poslova.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je kasno sinoć izrazio "podršku" za prekid vatre u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.Bijela kuća je rekla da je Bajden, u vrijeme kada jačaju zahtjevi njegove Demokratske stranke za momentalan prekid vatre, ponovio čvrstu podršku za pravo Izraela na samoodbranu protiv nasumičnih raketnih napada.

On se međutim tim zahtjevima nije pridružio, konstatuje AP.U međuvremenu sukobljene strane ne slušaju na pozive da uspostave prekid vatre i premijer Netanjahu je sinoć najavio "nastavak udara na teroritičke ciljeve".Tokom noći nastavljeni su napadi na palestinsku enklavu i izraelski borbeni avioni su ispalili nekoliko raketa na zgrade u gradu Gazi.U bombardovanju dan ranije pogođene su kancelarije katarskog Crvenog polumjeseca i klinika gdje se skeniraju oboljeli od Kovida-19 na toj siromašnoj palestinskoj teritoriji koja je pod blokadom Izraela skoro 15 godina.

Izraelska vojska zabilježila je 90 raketnih napada od ponedjeljka u sedam sati do danas u isto vrijeme u pravcu izraelske teritorije i napala "65 terorističkih meta iz 62 borbena aviona" u pojasu Gaze, gdje živi oko dva miliona stanovnika.Od početka sukoba 10. maja 3.440 raketa je ispaljeno, a oko 90 odsto je presreo izraelski sistem protivraketne odbrane, kako navodi vojska.

Izvor: Rtcg