"Dvostruko manje građana smatra da idemo u dobrom pravcu"

Gotovo dvostruko je pao broj građana koji cijene da Crna Gora ide u dobrom pravcu pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje koje je za njih uradila Agencija Damar.

Kako je saopštila izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević građanima su najbitnije teme nezaposlenost, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dok ih većinski manje interesuje priča o SPC, Temeljnom ugovoru Vlade i Crkve,a još manje identitetska pitanja.

"Zanimljivo je da je gotovo dvostruko pao broj građana koji cijene da idemo u veoma dobrom pravcu. Prošle godine je to bilo 12,3 odsto građana, ove šest odsto", kazala je Uljarević. Malo je porastao broj onih koji misle da idemo u dobrom pravcu sa 22,4 na 25,9 odsto. "A u ukupnom zbiru porastao je broj građana koji kretanje ocjenjuju kao pogrešno, pa ih je tako danas 45,9 odsto u odnosu na 35,5 % prošle godine", istakla je ona. Da država ide u pravom pravcu najmanje je onih koji tako misle među mlađom populacijom.

“Oni su u natprosječnim brojkama koje vide taj pravac kao pogrešan”, kazala je Uljarević.  Vuk Čađenović, izvršni direktor DAMAR-a, predstavio je nalaze istraživanja u dijelu koji se odnosi na životni standard i uticaj skorašnjih političkih dešavanja. „Ovo istraživanje je pokazalo da 54,5% građana i građanki smatra da mjesečni prihodi domaćinstva nijesu dovoljni da pokriju živote troškove u toku jednog mjeseca, što je blagi porast u odnosu na istraživanje iz oktobra 2020.godine. Međutim, danas 31,8% građana  smatra da su prihodi dovoljni, što je osjetan pad u odnosu na prošlogodišnji nalaz kada je to mišljenje imalo 40% ispitanika“, kazao je Čađenović.

Podaci opominju i na osjetno povećanje nezadovoljstva i indiferentnosti u odnosu na percepciju budućnosti u Crnoj Gori. „U odnosu na prošlu godinu, kada je 16,7% ispitanika iskazalo pesimizam, ove godine 32,6% smatra da će biti gore nego prije promjene. Mišljenje da će sve biti isto ima 32,7% građana i građanki, a najvidljivija je promjena kod optimističnih – 23, 4% građana i građanki smatra da nas očekuje bolja budućnost, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je 44% bilo tog stava“, kazao je Čađenović.

Izvor:RTCG