Ideja DF-a o otvorenim granicama politička

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ocijenio je da inicijativa lidera Demokratskog fronta o "otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske" ima isključivo političku pozadinu.

Gegaj je dodao da postoji jasna razlika između te inicijative i one koju je objelodanio premijer Albanije Edi Rama, koji je predložio otvorene granice između Makedonije, Albanije, Crne Gore i Grčke.

“Rama je to uradio kao premijer Albanije i nije učinio da bi dobio sitne političke poene. Učinio je to prvenstveno iz ekonomskih razloga, jer sve te države izuzetno sarađuju nasvakom polju. Cilj je slo bodno kretanje ljudi, robe i kapitala, da ne bude dugih čekanja na granici.Na kraju svi imamo zajednički cilj ulazak u Evropsku uniju u kojoj su granice potpuno otvorene”, rekao je Gegaj.

On ističe da Mandić i Knežević nemaju većinsku podršku građana da u inostranstvu iznose inicijative koje po Ustavu pripadaju premijeru ili predsjedniku države.

Predsjednici NSD-a Andrija Mandić i DNP-a Milan Knežević pokrenuli su inicijativu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.Gegaj je odbacio teze lidera DF-a o “opasnosti koja Crnoj Gori prijeti od projekta takozvane velike ili prirodne Albanije.

“Mislim da im je bolje da pokušaju da saniraju svoje partijske, unutrašnje, kao i druge opozicione probleme, nego što troše vrijeme na bespredmetnom podizanju tenzija među građanima Crne Gore, pokušavajući da zloupotrijebe multinacionalni i multivjerski sklad, koji nije od danas, nego od pamtivijeka. Teza o prirodnoj Albaniji je anahrona i kao takva neprirodna, jer živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu”, rekao je Gegaj.

Izvor:rtcg