Brajović: Sistemski riješiti pitanja imuniteta poslanika

Problem sa statusom poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića i Milana Kneževića učinio je da Skupština ukaže na potrebu sistemskog rješavanja pitanja imuniteta poslanika, kazao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

On je rekao da taj izazov, koji su kao Skupština uspješno prevazišli, treba da bude doprinos dijalogu i cjelovitom rješavanju nastalih dilema.

"Uvjeren sam da je problem sa statusom dvojice poslanika učinio da Skupština ukaže na potrebu sistemskog rješavanja pitanja imuniteta poslanika, odnosno prave mjere između slobode, ali i odgovornosti u političkom djelovanju", kazao je Brajović agenciji MINA.

On je rekao da će, nakon odluke Ustavnog suda vezano za slučajeve Medojevića i Kneževića, naredni period dati odgovore na dalji tok procesa, preciznije definisanje obaveza i odgovornosti.

„Očekujem da institucije sistema rade shodno nadležnostima, a zainteresovane strane bez pritisaka i u okviru realnih očekivanja, da doprinesu međusobnom povjerenju i poštovanju zakona“, naglasio je Brajović.

Kada je riječ o Skupštini, Brajović je rekao da je pred poslanicima i nastavak realizacije zahtjevne agende. Kako je naveo, biće razmatrano više prijedloga zakona, među kojima i Zakon o budžetu za narednu godinu. „Do kraja godine treba iskoristiti raspoloživo vrijeme za dalji rad tek formiranog Odbora za dalju reformu izbornog i drugo

g zakonodavstva, čiji su principi djelovanja i ciljevi na nivou Kolegijuma predsjednika pažljivo usaglašavani“, zaključio je Brajović. 

Izvor:rtcg