Potvrda da su insistucije kredibilne i samostalne

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da su institucije kredibilne, sposobne, autonomne i spremne da izvršavaju zakone.

Ustavni sud je danas pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odredbi Zakonika o krivičnom postupku i privremeno obustavio izvršenje odluka Višeg i Apelacionog suda kojima su poslanici Nebojša Medojević i Milan Knežević stavljeni u zatvor shodno članu 119 ZKP-a.

„Današnja odluka Ustavnog suda potrvđuje zakonitost rada Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka. Dakle, stavovi Demokratskog fronta i njihovih advokata, da je ta odluka nezakonita je pala u vodu. Ustavni sud je na osnovu ustavne žalbe pokrenuo postupak ocjene ustavnosti člana 119 ZKP-a i vidjećemo kako će se taj postupak završiti. Možda će biti potvrđena ustavnost stava 2 člana 119, a možda neće. Dakle, današnja odluka Ustavnog suda dala je puni legitimitet redovnim sudovima, djelovanju Specijalnog državnog tužilaštva i potvrdila kredibilitet Ustavnog suda“ – kazao je predsjednik Marković odgovarajući na pitanja novinara u parlamentu nakon Premijerskog sata.

Premijer je podsjetio na optužbe opozicije da je Ustavni sud marioneta vlasti i politike i istakao da današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da su institucije kredibilne, da su sposobne, autonomne i spremne da izvršavaju zakone.

Na pitanja o eventualnoj odgovornosti ukoliko se neko zakonsko rješenje proglasi neustavnim, premjer je rekao da tu odgovornosti nema, te da je to pravo pojedinaca i subjekata u društvu da pokreću postupke ustavnosti.

Izvor:rtcg