Odluka o Kneževiću i Medojeviću neustavna

Ustavni sud Crne Gore ocijenio je da nije ustavna odluka Višeg suda o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta (DF), Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.

Nezvaničnu informaciju o tome objavili su advokati i funkcioneri DF-a na društvenim mrežama.Ustavne žalbe podnijeli su advokati Medojevića i Kneževića na rješenje Višeg i Apelacionog suda kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana zbog odbijanja da svjedoče u predmetima koje, povodom njihovih tvrdnji formiralo, Specijalno tužilaštvo.

Na sjednicama prvog i drugog vijeća Ustavnog suda juče nije postignuta jednoglasnost o predlozima odluka sudija izvjestilaca Mevlide Muratović i Milorada Gogića.Predsjednica Vijeća sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić predložila je pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela odredbe člana 119. stav 2. Zakona o krivičnom postupku kojom je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči.

Lopičić je, na osnovu člana 150, stav četiri, Ustava i člana 55 alineja 1, Zakona o Ustavnom sudu, predložila obustavu rješenja koja su donijeta na osnovu navedene odredbe zakona i da se odmah naloži obustava prinudnih mjera zatvaranja podnosilaca ustavnih žalbi.

 

Izvor:rtcg