Država sve posvećenije sarađuje sa dijasporom

Crna Gora realizuje projekte koji su najvredniji u istoriji, i mogli bi služiti na čast mnogo većim državama u Evropi, saopštio je predsjednik Milo Đukanović, navodeći da u takvim uslovima država sve posvećenije sarađuje sa dijsporom.

Đukanović je to rekao na kraju prvog dana posjete Argentini na sastanku u Ambasadi sa počasnim konzulima i predsjednicima crnogorskih zajednica u nekoliko zemalja Latinske Amerike, kao i sa članovima nacionalnog Savjeta za dijasporu Crne Gore iz tog regiona.

Iz Đukanovićevog kabineta saopšteno je da je na sastanku izraženo zadovoljstvo razvojem saradnje sa matičnom državom i rezultatima u prethodne dvije i po godine.

Navodi se da je Đukanović upoznao prisutne sa situacijom u Crnoj Gori, koja je postala članica NATO-a i ostvarila vidan progres u pregovorima sa Evropskom unijom, kao i u ekonomskom i demokratskom razvoju.

"Projekti koje realizujemo su najvredniji u istoriji, i mogli bi služiti na čast mnogo većim državama u Evropi. Ne pretjerujemo kad sa optimizmom govorimo o blisko boljoj budućnosti. U takvim uslovima država sve posvećenije sarađuje s dijsporom", rekao je Đukanović.

On se zahvalio najvišim predstavnicima crnogorskih zajednica u Argentini i zemljama u okruženju. "Nas je malo i gdje god da smo važno je da se držimo zajedno", poručio je Đukanović.

Đukanović je rekao da nije takvog sve vidljivijeg djelovanja dijaspore, Crna Gora ne bi obraćali toliku pažnju na države čiju su oni lojalni građani, niti bi se vlasti tih zemalja tako odnosile prema Crnoj Gori da ne postoje tako uzorne zajednice.

"Kao što su to činili vaši preci, tako i vi danas doprinosite njihovom razvoju, a time i podizanju ugleda Crne Gore u ovom dijelu svijeta", rekao je on.

Navodi se da su se predstavnici dijaspore zahvalili Vladi i drugim državnim organima, kao i Predsjedniku lično za podršku i sve djelotvorniju posvećenost saradnji.

Naglasili su potrebu za još boljim i redovnijim informisanjem o stanju u zemlji, izražavajući spremnost da u sredinama u kojima žive i rade, zainteresuju investitore i turiste da ulažu i dolaze u Crnu Goru.

Kako se navodi posebno je bilo riječi o konkretnim projektima kao što je organizovanje kurseva za učenje crnogorskog jezika i bolje upoznavanje s našom kulturom i istorijom.

 

Izvor: mina