Nije realan istovremeni ulazak u EU

Proširenje na Zapadni Balkan je jedan od prioriteta EU, a svaka država biće tretirana zasebno - prema postignućima, poručio je u Beču evropski komesar za proširenje Johanes Han.

On je, nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkana, poručio da nije realan istovremeni ulazak u EU ali, kako dodaje, svih šest država ima evropsku perspektivu

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je jutros iz Beča, nakon sastanaka sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom i komesarima EU Johanesom Hanom i Marijom Gabrijel, da Crna Gora ima ambiciozne planove za period austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, te da svoje ambicije bazira i na ocjenama iz najnovijeg dokumenta EK.

„Kao što zanate Crna Gora ima ambiciju da napreduje za vrijeme austrijskog predsjedavanja. Optimizam baziramo i na osnovu ocjena iz najnovijeg dokumenta Evropske komisije o vladavini prava koji pokazuje balansiranu i time realnu sliku napora koje Crna Gora kontinurano ulaže u sprovođenju reformi u okviru pregovaračkog procesa. Uvjeren sam da će Austrija i zemlje Evropske unije objektivno procijeniti naše rezultate”, rekao je Marković na konferenciji za medije održanoj nakon radnog doručka i sastanaka lidera država Zapadnog Balkana sa austrijskim kancelarom i komesarima EU.

 

Izvor:rtcg