Prednost zaduživanju na domaćem tržištu

Sve obaveze u narednoj godini će se nesmetano servisirati, a Vlada će prednost prilikom zaduživanja dati domaćem tržištu i izdavanju lokalnih obveznica, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

"Druga garancija Svjetske banke (SB) zavisiće od naših rezultata reformi u upravljanju javnim finansijama, tržištu rada, penzijskom i finansijskom sektoru. Od SB se očekuje do 15 miliona eura kredita za smanjenje prekobrojnih u državnoj administraciji", kazao je Radunović. On je, odgovarajući na pitanje hoće li moći nesmetano da se otplaćuju rate javnog duga koje budu dospijevale dogodine, kazao da će se dospjele obaveze nesmetano servisirati tokom naredne godine.

"Vlada će u narednoj godini nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta obezbijediti u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranja kapitalnog budžeta, prvenstveno izgradnje prioritetne dionice autoputa. U toku naredne godine, ukupne obaveze po osnovu glavnice rezidentima i nerezidentima iznosiće 373,6 miliona eura, dok će otplata kamate i drugih troškova iznositi 95,75 miliona", precizirao je Radunović.

Izvor: RTCG