Ustav da reaguje i na nove potrebe i izazove

Crna Gora ima dobar Ustav, ali on, kao projekcija budućnosti države, mora na pravi način da reaguje i na nove potrebe, zahtjeve i izazove koji se prije 11 godina nijesu mogli prepoznati, poručeno na sjednici Ustavnog odbora.

Na sjednici, koja je organizovan povodom 11 godina od proglašenja Ustava, predsjednik odbora, Miodrag Vuković, rekao je da je Crna Gora danas prepoznatljiva, demokratska, zrela i cijenjena država.

„Sve to zahvaljujući ispravnom ustavnom opredjeljenu iz 2007. godine, ali i napornom radu svih odgovornih da se ta ista rješenja što prije učine našom političkom, ekonomskom, društvenom i stvarnošću“, naveo je Vuković.

On je kazao da Crna Gora ima dobar Ustav, ali da kao projekcija budućnosti države mora na pravi način reagovati i na nove potrebe, zahtjeve i izazove koji se prije 11 godina nijesu mogli prepoznati, bar ne na pravi način.

„Ustav treba obazrivo, promišljeno i odgovorno svakodnevno dovoditi u vezu sa realnim društvenim procesima, kao što je obaveza da se na isti način društveni procesi i odnosi čine pravnim, prije svega usklađivanjem sa ustavnim normama“, ocijenio je Vuković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je danas primjer i uzor mnogima, posebno u regionu.

Izvor:mina