Parlament će obilježiti 11 godina od proglašenja Ustava

Svečana sjednica Ustavnog odbora, povodom 11 godina od proglašenja Ustava Crne Gore, biće održana danas u plenarnoj sali parlamenta. Ustavotvorna Skupština, prije 11 godina, proglasila je Ustav Crne Gore, kojim su, kako je tada saopšteno, zaštićene demokratske institucije i vladavina prava trasirana kao model crnogorskog življenja.

Postupak do novog Ustava je počeo 2003. godine kada je Skupština formirala Savjet za ustavna pitanja, koji su sačinjavali profesori Univerziteta Crne Gore. Tada je počela i saradnja sa Venecijanskom komisijom (VK), konsultativnim tijelom Savjeta Evrope za demokratiju putem prava. Stavovi Venecijanske Komisije  o ekspertskoj verziji novog ustava i ocjena da u Crnoj Gori postoji spremnost za širok dogovor o suštinskim pitanjima novog Ustava saopšteni su krajem 2006. godine. 

To je potvrđeno u februaru 2007. godine potpisima većine parlamentarnih partija i Vlade Crne Gore o sedam temeljnih principa Savjeta Evrope za novi Ustav.U junu 2007. pripremljeno je je mišljenje Komisije na Nacrt Ustava sa preporukama koje su i na osnovu javne rasprave ugrađene u tekst Ustava. Sjednica Ustavnog odbora, kojoj će prisutvovati predstavnici političkog i javnog života Crne Gore, počeće u 12 sati.

Izvor: RTCG