Radnici Željezare ogorčeni zbog uslova rada

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik poručili su danas da rade u katastrofalnim uslovima, i pozvali nadležne da dođu u fabriku i da se u to uvjere.

Nezadovoljstvo radnika pojačala je nezgoda u kojoj je jutros oko pet sati njihov kolega, kranovođa u pogonu Kovačnice, Zlatko Šarović (35), teško povrijeđen prilikom pada sa kranske staze sa visine oko deset metara.

Predsjednik Sindikata Željezare Toščelik, Pero Kadović, rekao je da povrjeđeni radnik srećom nije životno ugoržen, ali je polomio obje noge.

„Nažalost dešava se isto već šest godoina. Ponavlja se ista riča. Ništa se ne preduzima da se osigura naša se bezbjednosti, samo se daju prazna obećanja“, rekao je Kadović ispred upravne zgrade fabrike nakon završetka smjene.

Prema njegovim riječima, i jutrošnja nezgoda još je jedan dokaz da su bili u pravu kada su apelovali više puta da se poboljšaju uslovi rada, da fali radnika, da je neophodna modernizacija opreme.

Kranovođa Saša Jelić, koji je u Željezari zaposlen od 2004. godine, tvrdi da su uslovi u kojima rade “katastrofalni“.

„Nemamo čak ni raspored smjena, a ja radim na dizalici koja je ranije izbačena iz upotrebe. Nosivost dizalice je deset tona, a ja radim sa 20 tona i više. To dovoljno pokazuje da sam svakodnevno ugrožen, kao i ljudi sa kojim radim“, rekao je Jelić.

On je naveo da su se obraćali upravi i da je nadležnima i prije mjesec slao dopis, ali mu se niko nije obratio.

„Žalbu sam poslao i danas, sa potpisima 28 kolega iz livne jame, i volio bih da dođu predstavnici nadležnih službi i vide u kakvim uslovima radimo“, relko je Jelić i dodao da samo traže da rade uz poštovanje Zakona o radu.

On je istakao da od uprave traže da im odrede pet dana kojima treba da rade, i da se toga pridržavaju, i optužio upravu da im se niko nije obratio povodom današnje nezgode.

Radnik iz vatrostalnog održavanja, Nenad Perišić, rekao je da su radili pet dana po osam sati, i da su dobili obavještenje da moraju doći u subotu u drugu smjenu, jer je bilo vanredno stanje sa peći.

„Nijesmo mogli da to završimo. Plan je bio da mi samo ozidamo peć, ali cigla nije bila u redu. Onda smo obavijšteni da moramo doći u nedjelju. Nijesmo mogli da se okupimo, jer je jedan na bolovanju i radimo samo četvorica, o čemu smo obavijestili poslovođu“, naveo je Perišić.

On je rekao da su došli u ponedjeljak, radili 13 i po sati, kao povremeno i poslovođa, i za to vrijeme ugradili 30 tona cigle i oko osam tona mase peći.

„Toliki posao radilo je ranije sedam – osam ljudi. Za takav učinak dobil smo u kadrovskoj službi obavještenje da smo kažnjeni po 20 odsto, jer nijesmo došli u nedjelju. Kažnjeni smo bez disciplinske komisije i prava da nas saslušaju i umanjili su nam plate“, kazao je Perišić.

Nezgoda u Željezari dogodila se jutros u zoru u pogonu Kovačnice, gdje je prije četiri godine sa kranskog mjesta pao i poginuo radnik Milovan Nikolić.

Šarović, koji je jutros teško povrijeđen, smješten je u Specijalnu bolnicu za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju u Risnu.

Izvor:rtcg