Ekstradicioni pritvor državljaninu CG

Viši sud u Beogradu odredio je ekstradicioni pritvor crnogorskom državljaninu U.J., fudbalskom menadžeru, po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Belgija.

Belgija ga traži zbog sumnje da je izvršio krivično djelo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca. Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak sinoć nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor prema U.J.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije juče je saopštilo da je po njihovom nalogu u srijedu izvršen pretres šest lokacija i zaplijenjeno 800.000 eura za koje se sumnja da je stečen izvršenjem krivičnog djela pranje novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima.

U Belgiji su u saradnji sa srpskim tužilaštvom, Bezbjednosno-informativnom agancijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima lišeni slobode državljani Belgije i Srbije.

U saopštenju tužilaštva se precizira da su uhapšeni trener fudbalskog kluba Briž, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz prve lige Belgije, a u vezi sa malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima Briž, Anderleht, Lokeren, Gent i drugim.

Izvršen je pretres prostorija 10 fudbalskih klubova u Belgiji, na ukupno 57 lokacija.

Zbog sumnje da su državljani Srbije umiješani u vršenje krivičnog djela pranje novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima, u Srbiji su izvršeni pretresi na šest lokacija u Beogradu i Nišu, kojom prilikom je pronađen oko 800.000 eura, saopštilo je ranije danas tužilaštvo.

Za taj novac se sumnja da potiče od izvršenja ovih krivičnih djela, a i koji su osumnjičeni pokušali da „operu" na teritoriji Republike Srbije, navodi tužilaštvo. Osumnjičeni u Srbiji su saslušani juče u Beogradu.

 

Izvor:RTCG