Kaznićemo svakog ko ne ustane na himnu

Premijer Duško Marković poručio je da će svako ko ne ustane na intoniranje državne himne biti kažnjen, te da vlada najavljenim izmjenama i dopunama zakona štiti državne simbole, kao što to rade sve druge zemlje u regionu.

Namjera Vlade, kako je pojasnio, nije da prepada i strahom utjeruje poštovanje sopstvenoj državi, već da budemo "na nivou demokratskog i slobodnog društva".

"Ko neće da ustane na himnu moraće da plati kaznu. Nećemo ga tjerati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu ako budemo u saznanju da nije ustajao", poručio je Marković, navodeći da naše zastave na državnim institucijama ne smiju biti prljave i pocijepane, a da se grb mora koristiti u skladu sa zakonom.

Odgovarajući na pitanje je li zakon primjenjiv u praksi ako, na primjer, dođe do kršenja na sportskim manifestacijama, Marković je odgovorio potvrdno.

"Zašto nije. Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnijećemo prekršajnu prijavu. Nećemo voditi policijske snage da bismo natjerali nekoga da ustaje na himnu. ... To je ono što radi demokratsko društvo i demokratska zemlja", istakao je Marković i poručio da Vlada neće odustati od najavljenih zakonskih rješenja.

Pojašnjava da se zakonskim rješenjem štite državni simboli, te da "ne radimo ništa što ne rade drugi i u regionu".

 

Izvor: rtcg