Crna Gora dobro napreduje ka EU

Crna Gora u cjelini ostvaruje dobar napredak u procesu evropskih integracija, a poslanici Evropskog parlamenta pozivaju političko rukovodstvo zemlje da prioritet bude rješavanje problema u oblasti vladavine prava, slobode medija, korupcije, pranja novca, organizovanog kriminala, navodi se u rezoluciji koju je juče usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta.

U rezoluciji usvojenoj u utorak, članovi Odbora ocijenili su napredak u pet zemalja Zapadnog Balkana na putu ka mogućem pridruživanju EU.

Rezolucija, usvojena sa 47 glasova za i pet protiv i pet uzdržanih, naglašava napore Crne Gore za konstruktivnu regionalnu saradnju i dobre bilateralne susjedne odnose.

“Poslanici EP pozdravljaju ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova i pozivaju na brzo rješavanje graničnih sporova sa drugim susjednim zemljama", navodi se u dokumentu.

Poslanici EP podsjećaju i na strateški značaj pridruživanja Crne Gore NATO-u 5. juna 2017. godine za obezbjeđivanje stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

 

Izvor: rtcg