Vojska temeljna institucija savremene CG

Vojska Crne Gore jedna je od temeljnih institucija naše savremene države, a u modernoj crnogorskoj vojsci sjedinjena je naša slobodarska tradicija i euroatlantska stvarnost, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je tokom proslave Dana Dana Vojske Crne Gore na Cetinju istakao da se u sadašnjoj ulozi armije jasno prepoznaju "vizija i stremljenja moderne Crne Gore, snažno utemeljena u našoj velikoj istoriji i herojskim podvizima mnogih generacija".

"Te ideje su bile i ostale zajedničke: sloboda, nezavisnost i odbrana mira i nacionalnog i državnog dostojanstva", rekao je Đukanović.

U obraćanju crnogorskim vojnicima, Đukanović je rekao da su odabrali "jedan od najčasnijih poziva, koji je u Crnoj Gori uvijek bio na posebnoj cijeni".

"Nadležni državni organi, kao i vrhovna komanda, čine i činiće sve da Vojska uvijek bude državna institucija za poštovanje. Kao i vojničko zanimanje koje će biti dostupno samo najboljima, najspremnijima, i najodanijima svojoj državi Crnoj Gori. Država će učiniti sve za poboljšanje vašeg socijalnog statusa, i za modernizaciju vojske u skladu sa savremenim potrebama i trendovima", istakao je Đukanović.

Uz podsjećanje da Vojska Crne Gore drugu godinu slavi svoj Dan kao sastavni dio snaga NATO-a, Đukanović je rekao da je "dobro osposobljena, efikasna, interoperabilna Vojska Crne Gore bila snažan pokretač zemlje do ostvarenja prvog spoljnopolitičkog prioriteta - članstva u Alijansi".

"Siguran sam da će se tek sa vremenske distance objektivno sagledati i cijeniti veličina i značaj tog podviga, najvećeg poslije obnove crnogorske državnosti prije 12 godina. Svoj međunarodni kredibilitet naša Vojska legitimisala je zapaženim učešćem i saradnjom u misiji NATO u Avganistanu, kao i u vojnim misijama EU i UN. Danas u statusu članice, naša zemlja doprinosi misijama i operacijama Alijanse čiji je cilj odvraćanje i odbrana na Istočnom i Južnom krilu, kao i projektovanje stabilnosti van granica NATO", rekao je Đukanović.

 

Izvor: rtcg