Sve partije da se uključe u Radnu grupu

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je u intervjuu za Pobjedu da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad Radne grupe koja će se baviti izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Veoma pažljivo pratimo događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i radujemo se njenom formiranju. Ova ad hok parlamentarna struktura, trebalo bi da počne sa radom što prije, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog miješanja u Savjet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rješenja za izbor članova Sudskog savjeta i rješavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.

Komesar za proširenje je govoreći o evropskim integracijama naveo i da Zapadni Balkan nikada nije bio visočije na evropskoj agendi, te da bi Crna Gora trebalo da iskoristi taj trenutak.

“Ovo je istorijski trenutak za Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana, regiona i Evrope. Ali sada, je na Crnoj Gori da iskoristi taj trenutak. Predstojeći izbori za Evropski parlament to neće promijeniti. Kao što sam već rekao u više navrata, stvarni proces pripreme za članstvo u EU je važan kao i krajnji cilj, koji obezbjeđuje: čistiju vodu, bolji vazduh i bezbjedniju hranu”, poručio je Han Prema njegovim riječima, Crna Gora je dobro napredovala u pregovorima o pristupanju.

Otvaranje poglavlja znači ući u intenzivan period rada.

“Trenutno ostaje da se otvore dva poglavlja. Poglavlje 27 o zaštiti životne sredine trenutno je u Savjetu EU u iščekivanju sporazuma zemalja članica. U poglavlju 8 o konkurenciji, Crna Gora radi na ispunjavanju uslova za otvaranje i sada je posebno važno učiniti nezavisni organ državne pomoći potpuno funkcionalnim. Ali u ovoj fazi je prerano reći kada bi ovo poglavlje moglo biti otvoreno. Pregovori će se nastaviti po principu sopstvenih zasluga. Zato je sada lopta u rukama Crne Gore", kazao je Han.

Izvor:RTCG