Mesi: Uticajne članice EU skeptične prema proširenju

Uticajne članice Evropske unije imaju skeptičan stav prema proširenju i to ne olakšava put zemljama Zapadnog Balkana ka evropskoj zajednici, kazala je potpredsjednica Vlade Albanije Senida Mesi, dodajući da se reformski procesi moraju nastaviti.

Ona je u razgovoru za Pobjedu rekla da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

"Naravno, još imamo dosta posla, uprkos dostignućima svake zemlje. Istovremeno, EU ima svoju unutrašnju dinamiku, kao što je skeptičan stav u pogledu proširenja nekih uticajnih zemalja u EU ili čak sve veće tendencije antiimigrantskog govora desnih, ali i lijevih partija", istakla je Mesi.

Prema njenim riječima, naš region ima punu podršku Unije u pogledu reformi koje moramo pratiti i perspektive članstva.

"To je potvrđeno i na samitu Sofiji u maju i u Londonu u okviru Berlinskog procesa ili čak u posjetama koje je komesar Han nedavno imao u regionu", rekla je Mesi.

Ona je ocijenila da je Crna Gora korak ispred Albanije u procesu evropskih integracija.

"Vi sada zatvaratr posljednja poglavlja ovog procesa i mislim da će iskustvo Crne Gore služiti za dobru organizaciju i napredak reformi koje su preduzete u ovom procesu integracije", kazala je ona.

Ona je poručila da bi sa Crnom Gorom voljeli da bliže sarađuju u procesu planiranja ljudskih resursa, strukturi plata u kojoj prevladavaju meritokratija i performanse kao glavni indikatori rasta plata.

"Pored toga, Albanija je napravila vrlo dobar napredak u digitalizaciji javnih usluga i konceptu ,,one stop shop“. Vjerujem da će ekspertiza koju je albanska javna uprava dobila u tom pogledu biti plodonosna i za Crnu Goru", ocijenila je Mesi.

Izvor: RTCG