CG može završiti pregovore prije 2025.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović smatra da Crna Gora može završiti proces pregovora sa Evropskom unijom (EU) i prije 2025.

Kako navode iz resornog ministarstva, Darmanović je učestvovao od 10. do 11. septembra na Bledskom strateškom forumu (BSF). Ovogodišnji BSF, pod nazivom "Prevazilaženje podjela" posvećen je aktuelnim političkim i bezbjednosnim izazovima u Evropi i svijetu kao što su budućnost EU i politike proširenja, aktuelni odnosi na Zapadnom Balkanu i uticaj naučnog i tehnološkog napretka na savremeno društvo.

Darmanović je tokom Foruma bio govornik na panelu "Zapadni Balkan – izgubljene godine ili nova nada", sa fokusom na evropsku i evroatlantsku perspektivu našeg regiona.

"Politika proširenja je jedna od najuspješnijih projekata EU od njenog nastanka i da postoji snažna podrška pristupanju EU u svim zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Darmanović.

On je uvjeren da Crna Gora može završiti proces pregovora sa Evropskom unijom i prije 2025.

Tokom Bledskog strateškog foruma, Darmanović se sastao i sa potpredsjednikom Vlade Kosova Enverom Hodžajem, ministrom vanjskih poslova Malte Karmelom Abelom, generalnom sekretarkom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Helgom Marijom Šmit i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom.

Izvor:RTCG