Strip festival od 7. do 12. septembra

Izložbe "Živio Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji" i "Dvadeset lakih komada”, biće dio ovogodišnje glavne postavke 12. Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji se održava od 7. do 12. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

„Živio Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji” je postavka radova u čast proslavljenog italijanskog animatora Osvalda Kavandolija. Čine je radovi više od 100 svjetskih umjetnika posvećenih animiranom serijalu „La Linea” ili „Linija”, tojest na prostorima ex Jugoslavije nekada vrlo popularnom čovječuljku, nalik na liniju i stopljen sa tom linijom po kojoj hoda i na kojoj nailazi stalno na prepreke, a onda ih uz pomoć svog crtača, ruka koja se pojavljuje i docrtava objekte po potrebi, vješto prevazilazi – mnogi od nas su ga zvali „Barum, barum“ (neka vrsta onomaptopeje nastala na osnovu uvodne špice i background zvukova).

Izložba „Dvadeset lakih komada” koju čini izbor od 20-tak stipova najpoznatijih italijanskih strip-majstora, koji su u toku svojih plodnih i svjetskih karijera inspiraciju tražili i u muzici, biće postavljena u galeriji „Sue ryder“. Riječ je o veoma značajnoj izložbi koja na najbolji mogući način prikazuje istoriju razvijene italijanske strip-scene, a koju je priredio uvaženi italijanski publicista Andrea Placi (Andrea Plazzi).

Sve tri izložbe će biti itovremeno otvorene kao dio ceremonije svečanog otvaranja 12. HSF-a zakazanog za 20.30 sati u petak 7. septembra na trgu Belavista u starom gradu.

Pored pomenutih specijalnih gostiju hercegnovske strip manifestacije na otvaranju će biti i jedan od trenutno najpoznatijih svjetskih strip autora, sjajni irski umjetnik, tvorac vizuelnog stila najpopularnije tv serije na svijetu, Igra prestola (Game of Thrones), Vilijam Simpson (William Simpson) kome će biti i zvanično uručena povelja prvog ambasadora Hercegnovskog strip festivala u svijetu. Na otvaranju ovoodišnje smotre posvećene devetoj umjetnosti u Herceg Novom će biti i još jedan svjetski velikan iz svijeta stripa – Kris Tompson (Chris Thompson), strip menadžer i promoter.

Lista gostiju ovogodišnjeg izdanja HSF-a se time ne zatvara jer će jedini crnogorski festival stripa biti domaćini i preko 50 strip autora regiona, među kojima su Milorad Vicanović Maza, Fran Strukan, Valentina Briški, Vladimir Laci Krstić, Iztok Sitar, Tihomir Tico Tikulin, Filip Andronik, Aleksa Gajić, Stevan Subić, Luka Cakić, Vladimir Vesović, Bora Grbić, Dragana Kuprešanin, Milica Mastelica, Rajko Čučak, Stefan Katanić, ali i sada već neodvojivi dio HSF-a italijanski umjetnik i sjajan lik u svakom smislu – Walter Trono.

Svi programi na HSF-u su besplatni za posjetioce, pa i ulazi na koncerte Who see i Artan Lili.