Koprivica: DPS će tražiti partnera u opoziciji

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica ocijenio je da će Demokratska partija socijalista (DPS) tražiti partnera unutar opozicije tokom rada na reformi izbornog zakonodavstva.

Naglašava da politička i upravljačka elita u Crnoj Gori već dvije decenije u usvajanju međunarodnih izbornih standarda uspješno balansira između sopstvene želje da promjene budu isključivo u njihovom partijskom interesu ili da se zadrži status kvo i potrebe da se međunarodnoj zajediici predstavi kao "reformska", "evropska", "demokratska"...

"Činjenica je da je DPS jedina partija bez koje nema izmjene zakona i oni će svoju poziciju pokušati da iskoriste što je više moguće. Pretpostavljam da će se u ovom procesu ponašati kao i u prethodnom, čekati predloge opozicije, ne izjašnjavati se odmah o predlozima NVO sektora i u finalu procesa pokušati da dogovore rješenja koja će dominantno čuvati njihov partijski monopol.", rekao je Koprivica za Dan.

Nada se da se tokom rada ove radne grupe neće ponoviti praksa iz 2013. godine, kada je većina predstavnika vlasti, ali i opozicije, odbacivala predloge CDT-a i drugih kolega iz NVO sektora kao "ishitrene" i "nepromišljene".

Izvor:rtcg