Brže do organa za transplantaciju

Crna Gora postala je članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima, organi za presađivanje, biti dostupniji, a vrijeme čekanja na transplantaciju značajno smanjeno, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

On je, na pres konferenciji, povodom druge kadaverične transplatacije u Crnoj Gori, koju su organizovali Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore (KCCG), ocijenio da je crnogorski zdravstveni sistem napravio istorijski pomak u oblasti transplantacione medicine.

„Crna Gora je 4. septembra postala članica Eurotransplanta, najveće međunarodne neprofitne organizacije za transplataciju organa. Eurotransplant posreduje i koordinira razmjenu organa za presađivanje između transplantacionih centara, laboratorija i donorskih bolnica u najrazvijenijim evropskim zemljama“, rekao je Hrapović.

On je pojasnio da Crna Gora, članstvom u Eurotransplantu, postaje član porodice od 100 miliona stanovnika i mogućnost dobijanja organa, kako je naveo, čini izvjesnijom.

„Ovim sporazumom naši pacijenti dobijaju veću dostupnost organa za presađivanje. Očekujemo da će vrijeme čekanja na transplantaciju organa u Crnoj Gori biti značajno smanjeno, što je dobra vijest za sve one kojima je organ potreban“, istakao je Hrapović.

Izvor:rtcg