Za mlade istraživače milion i po EUR

Ministarstvo nauke raspisalo je konkurs kojim mladim istraživačima, budućim doktorima nauka, omogućava da se u naredne tri godine puno radno vrijeme posvete naučno-istraživačkom radu o trošku države.

Portparol Ministarstva, Aleksandra Stanković, rekla je za Vikend novine da će u tu svrhu resor nauke, u navedenom period, izdvojiti milion i po EUR.

Kako je kazala, konkurs je jedinstven u cijelom regionu jer će, pored oslobađanja školarina, biti osigurana stipendija sa mjesečnim iznosom od 700 EUR, dok će mentoru i doktorandu biti omogućen iznos do deset hiljada EUR godišnje za istraživanje i rad na projektu.

Stanković je navela da je javni poziv upućen prije svega mladim ljudima, starosti do 40 godina, koji dalje žele da usmjeravaju svoju karijeru ka naučnoistraživačkoj djelatnosti i da svoja znanja unaprijede na najvišem nivou kroz doktorska istraživanja u razvijenim ustanovama u inostranstvu.

„Tokom stipendije, mobilnost će biti moguća i u Crnoj Gori i u inostranstvu. Prema sporazumima između Ministarstva nauke i univerziteta, stipendisti će biti oslobođeni plaćanja školarina za doktorske studije“, objasnila je Stanković.

Izvor: Mina