Raspisana crvena potjernica za Džozefom Asadom

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom (47) zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Prema saznanjima Pobjede, narednih dana crnogorske vlasti tražiće izručenje Asada.Njemu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Svjedočenje američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije ,,Patriotik difens grup“, dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za – pokretanje istrage protiv Asada.Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD.

U američkom zakonodavstvu postoji odredba prema kojoj se osoba pozvana da odgovara pred zakonom može opredijeliti za ćutanje, ukoliko ona sama, ili njena odbrana, misli da je to u njenom najboljem interesu.Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umiješanost u plan koji je trebalo da se realizuje 16. oktobra, piše Pobjeda.

 

Izvor:analitika