Đukanović sa poslanicima EP: Reformama najbrže do EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas poslanike Evropskog parlamenta koji učestvuju na dvodnevnom zasjedanju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), na čelu sa kopredsjedavajućim Odbora Peterom Kurumbaševim.

Šef delegacije je čestitao predsjedniku Đukanoviću ubjedljivu pobjedu na izborima u prvom krugu, ističući da su na njima generalno ispoštovane fundamentalne slobode, kao i da postoji prostor za poboljšanje povjerenja u izborni proces, u skladu sa preporukama ODIHR, koje POSP podržava, uz očekivanje da će u radnoj grupi koja radi na njihovoj implementaciji učestvovati i predstavnici opozicije. On je čestitao Crnoj Gori na svim ostvarenim dostignućima, naglašavajući posebno značaj pregovora za poglavlja 23 i 24, uz želju da cio Balkan bude u procesu integracija.

Predsjednik Đukanović je potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost i posvećenost Crne Gore evropskoj perspektivi, uz ocjenu da se naša zemlja, nakon prijema u NATO, stabilno i dinamično kreće ka svom drugom strateškom cilju – članstvu u EU. Najsigurniji i najbrži put do tog cilja vodi kroz reforme, usvajanje evropskih vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane. Mi znamo da je još mnogo posla pred nama i da su poglavlja vladavine prava čvorište pregovaračkog procesa, rekao je predsjednik Đukanović, izražavajući nadu da Evropska unija neće odustati od ujedinjenja, da će prepoznati geostrateški značaj Zapadnog Balkana i u zajedničkom interesu podstaći njegove evropske aspiracije.

Parlamentarci iz 7 zemalja i 5 političkih grupa, pozdravili su rezultate Crne Gore u EU integracijama, posebno apostrofirajući usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i doprinos regionalnoj stabilnosti, uz konstataciju da naša zemlja ulazi u finale procesa. Oni su posebno izrazili interes za ocjene predsjednika Đukanovića o kretanjima u regionu, kao i za neka aktuelna pitanja iz političkog života u Crnoj Gori.

Izvor: Cdm