POSP o pristupnim pregovorima i odnosima EU i Crne Gore

Sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), petnaesti po redu, počeće danas u crnogorskom parlamentu.

Predviđeno je da danas članovi POSP-a razgovaraju o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, ulozi Skupštine u jačanju demokratskih procesa i izbornoj reformi, vladavini prava, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

„Razgovaraće se i o osnovnim pravima i slobodama, sa fokusom na slobodni i profesionalni rad medija i zaštitu privatne svojine“, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.N

ajavljeno je da će sjutra akcenat biti na dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji i ekonomskom razvoju.

Nakon sastanka, kopredsjedavajući POSP-u Ivan Brajović i šef delegacije Evropskog parlamenta Peter Kurumbašev daće izjave za javnost.

Sastanak POSP-a biće održan u proširenom sastavu uz prisustvo predstavnika Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore i Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta.U

vodna izlaganja imaće predstavnik Vlade, glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, ambasadorka Austrije u Crnoj Gori, Anna Janković i predstavnik EU, ambasador Aivo Orav.

POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor:mina