Danas ističe rok za legalizaciju

Građani Crne Gore mogu još danas nadležnom organu lokalne uprave podnijeti zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) saopštili su da je lokalnim samoupravama u Crnoj Gori do četvrtka predato viđe od 36 hiljada zahtjeva za legalizaciju. Oni su objasnili da se radi samo o zahtjevima koji su stigli direktno u nadležne sekretarijate, bez onih koji su poslati poštom.

Najviše zahtjeva, kako je saopšteno, podnijeto je u Podgorici, gdje je za legalizaciju prijavljeno 6,2 hiljade bespravnih objekata.

Iz Ministarstva su kazali da je izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen u Skupštini predviđeno da vlasnici bespravnih objekata do sjutra mogu da predaju zahtjev za legalizaciju sa dokazom iz Katastra da su predali elaborat premjera na ovjeru.

„U tom slučaju, postupak se prekida do dostavljanja potpune dokumentacije, odnosno na rok do 90 dana, što znači da bespravni graditelji koji urade elaborat izvedenog stanja, mogu da predaju zahtjev za legalizaciju u zakonom predviđenom roku i naknadno dostave nedostajuću dokumentaciju“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ranije naglasili da je rok za podnošenje zahtjeva prekluzivan, odnosno da njegovim istekom ne postoji mogućnost legalizacije.

Izvor:mina