Korekcije poreza samo u slučaju poremećaja tržišta

Ministar finansija Darko Radunović ocijenio je da nema motiva za globalnu promjenu poreskih stopa.Izuzeci su, kako je rekao za Pobjedu, mogući samo u slučajevima kada je korekcija nužna i kada ona nije samo u funkciji poreskih prihoda, nego i uticaja na regularnost i stabilnost tržišta.

"Imajući u vidu stimulativnu misiju poreske politike, moguće je da se pojedini porezi, kod specifičnih kategorija obveznika, kao što su kulturni radnici ili sportisti, posebno urede, da bi se podstakle djelatnosti od posebnog javnog interesa ili da bi se olakšala naplata”, rekao je Radunović.

Govoreći o tome da li će, nakon predloga Vlade o smanjenju akciza na cigarete, biti intervencija još kod kojih stopa, prije svega goriva, Radunović objašnjava da su turbulencije cijena goriva prvenstveno uzrokovane zbivanjima na svjetskom tržištu.

S druge strane, dodaje on, prihodi od akciza i poreza na naftne derivate veoma su značajna stavka budžeta, ali i važan faktor naše konsolidacione politike.

"Fiskalna politika, posebno kada je definisana u kontekstu finansijske konsolidacije, nije skup prostih tarifnih opredjeljenja po principu 'uzmi tamo gdje ima'. Fiskalni sistem je cjeloviti mehanizam finansiranja države, ali i alat za stimulisanje ekonomskog rasta, poboljšanje uslova poslovanja i ograničavanje sive ekonomije”, naveo je Radunović.

 

Izvor:rtcg