Dogovorili nabavku kopnene municije

U toku NATO Samita u Briselu, ministar odbrane Predrag Bošković potpisao je danas sa ministrima odbrane 15 zemalja članica NATO i ministrom odbrane Republike Makedonije Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske.

Ceremoniji potpisivanja Memoranduma prisustvovala je zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler.

Ona je pohvalila inicijativu, naglasivši da će to povećati sposobnost zajedničkog korišćenja municije i povećati efikasno funkcionisanje na terenu.

Dodala je da će vremenom ova inicijativa pomoći NATO snagama da povećaju svoju interoperabilnost i efektivnost tamo gdje je to najpotrebnije. Zaključila je da će projekat takođe doprinijeti smanjivanju troškova, omogućavajući nacionalnim budžetima da dodatno unaprijede trend rasta.

Projekat zajedničke nabavke započet je na sastanku ministara odbrane NATO zemalja u junu 2017. godine, kada su 11 zemalja članica Alijanse i Finska započele ovaj projekat potpisivanjem pisma namjere.

Potpisivanjem Memoranduma ostvaren je pravni osnov za zajedničku nabavku kopnene municije.

“Odlučujuća municija kopnene vojske” je NATO termin koji podrazumijeva ubojna sredstva malog i velikog kalibra, raketna sredstva kao i druge vrste ubojnih sredstava za kopnenu vojsku koja, zbog svog značajnog dejstva, mogu odlučujuće uticati na ishod borbi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Memorandum o razumijevanju predstavlja osnov za međusobnu saradnju u nabavkama, održavanju i skladištenju municije između država potpisnica u okviru novoformirane „LBDM inicijative“ (Land Battle Decisive Munition Initiative – Inicijativa za odlučujuću municiju kopnene vojske) koja će biti uspostavljena konačnim pristupanjem država članica navedenom Memorandumu.

"Shodno navedenom, pristupanje LBDM inicijativi predstavlja važan korak u procesu planiranja odbrambene politike Crne Gore, pri čemu bi se značajno proširile mogućnosti za unapređenje sposobnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

 

Izvor: rtcg