Više za odbranu, misije u Iraku i Letoniji

Do 2024. godine Crna Gora će izdvajati dva odsto BDP-a za odbranu, saopštio je predsjednik države Milo Đukanović na NATO samitu u Briselu i najavio nove misije u Iraku i Letoniji.

“Precizno definisani plan je da i Crna Gora do 2024. godine izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu, možda u okviru toga i koju godinu ranije, 20 odsto za modernizaciju vojske”, kazao je Đukanović, nakon prvog dana NATO samita.

Navodi da su na samitu, donesene važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja, i borbi protiv terorizma. Predsjednik je najavio uspostavljanje trening misije u Iraku.

“Crna Gora će učestvovati i u snagama Alijanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom, pod komandom Kanade”, poručio je Đukanović.

Namjera je, kako je dodao Đukanović da se formira trening misija u Iraku.

“Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koje proističu iz članstva. ", kazao je predsjednik.

On je saopštio da je za Crnu Goru važna odluka o pozovi za početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji.

"Radujem se što će Sjeverna Makedonija postati nova članica NATO-a", poručio je Đukanović i dodao da se prijemom novih članica jača stabilnost ne samo na Zapadnom Balkanu, neko i u Evropi i NATO prostoru. 

Šefovi država i vlada članica NATO-a razmatrali su aktuelna bezbjednosna pitanja i dalje snaženje njegove uloge kao garanta stabilnosti na evroatlantskom i širem području.

Crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik države Milo Đukanović, a u njoj su i ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Samit prilika da godinu nakon prijema u NATO potvrdimo snažnu posvećenost zajedničkim vrijednostima: Đukanović i Stoltenberg

Predsjednik Crne Gore prethodno je prisustvovao  pozdravnom prijemu, koje je za šefove država i vlada saveznica priredio Generalni Sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Samit će, kako je saopšteno, za Crnu Goru biti prilika da godinu nakon prijema u NATO još jednom potvrdi snažnu posvećenost jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i kolektivnim bezbjednosnim interesima.

Đukanović će tokom Samita imati niz susreta sa šefovima država i vlada saveznica i partnera.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je uoči početka Samita da je posebno značajan jer se NATO suočava sa bez presedana bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, a da se istovremeni vide razlike, neslaganja između saveznika.

On je ocijenio da je važno da Samit pokaže da su svih 29 saveznika Sjeverne Evrope i Amerike spremni da rade zajedno.

Stoltenberg je kazao da su svi saveznici počeli da povećavaju troškove odbrane.

Uporedo s tim, Stoltenberg se jutros sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom na radnom doručku, a novinarima je kazao da su razgovarali o temama koje su na dnevnom redu samita.

“S Trampom sam se mnogo puta sastajao i naviknut sam na njegov otvoreni i pošteni način rasprave. Američki predsjednik direktno ukazuje na potrebu većih izdvajanja saveznika za odbranu. Svi smo mi saglasni da se ta izdvajanja trebaju povećati“, kazao je Stoltenberg.

Lideri NATO-a su potom prisustvovali pokaznom letu u kojem je učestvovalo 25 vojnih helikoptera iz 13 zemalja članica.

Izvor>rtcg