Počeo Samit NATO-a u Briselu

Samit NATO-a, na kome će Crna Gora prvi put učestvovati kao članica Alijanse, počeo je danas u Briselu.

Šefovi država i vlada članica NATO-a razmatraće aktuelna bezbjednosna pitanja i dalje snaženje njegove uloge kao garanta stabilnosti na evroatlantskom i širem području.

Crnogorsku delegaciju predvodiće predsjednik države Milo Đukanović, a u njoj su i ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Samit prilika da godinu nakon prijema u NATO potvrdimo snažnu posvećenost zajedničkim vrijednostima: Đukanović i Stoltenberg

Samit je počeo prvom sesijom na kojoj šefovi zemalja i vlada saveznica razmatraju prioritetna pitanja za rad Alijanse i glavne bezbjednosne izazove.

Predsjednik Crne Gore prethodno je prisustvovao  pozdravnom prijemu, koje je za šefove država i vlada saveznica priredio Generalni Sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Samit će, kako je saopšteno, za Crnu Goru biti prilika da godinu nakon prijema u NATO još jednom potvrdi snažnu posvećenost jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i kolektivnim bezbjednosnim interesima.

Đukanović će tokom Samita imati niz susreta sa šefovima država i vlada saveznica i partnera.

U crnogorskoj delegaciji su ministri vanjskih poslova i odbrane, Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je uoči početka Samita da je posebno značajan jer se NATO suočava sa bez presedana bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, a da se istovremeni vide razlike, neslaganja između saveznika.

On je ocijenio da je važno da Samit pokaže da su svih 29 saveznika Sjeverne Evrope i Amerike spremni da rade zajedno.

Stoltenberg je kazao da su svi saveznici počeli da povećavaju troškove odbrane.

Uporedo s tim, Stoltenberg se jutros sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom na radnom doručku, a novinarima je kazao da su razgovarali o temama koje su na dnevnom redu samita.

“S Trampom sam se mnogo puta sastajao i naviknut sam na njegov otvoreni i pošteni način rasprave. Američki predsjednik direktno ukazuje na potrebu većih izdvajanja saveznika za odbranu. Svi smo mi saglasni da se ta izdvajanja trebaju povećati“, kazao je Stoltenberg.

Lideri NATO-a su potom prisustvovali pokaznom letu u kojem je učestvovalo 25 vojnih helikoptera iz 13 zemalja članica.

Izvor:rtcg