Crna Gora značajan saveznik SAD-a

Zajednički projekti i ostvarena saradnja u kolektivnom sistemu bezbjednosti, pokazuju da Crna Gora ostaje značajan saveznik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Balkanu, ocijenio je novoimenovani izaslanik odbrane, Kreg Peri.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, koji se danas sastao sa Perijem, kazao je da očekuje da se nastavi uspješna saradnja Ministarstva odbrane i SAD.

Iz Ministarstva odbrane su rekli da je Bošković istakao važnost strateškog partnerstva Crne Gore i SAD, odnosno sveobuhvatne odbrambene saradnje dvije zemlje, što je od posebnog značaja za razvoj odbrambenih kapaciteta crnogorskog sistema odbrane.

„Bošković je izdvojio školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u SAD, bilateralne sastanke na najvišem nivou, razmjenu ekspertskih iskustava i znanja i zajedničku obuku za pripadnike Vojske Crne Gore“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Posebno je naglašena, kako su rekli, podrška procesima modernizacije Vojske Crne Gore.

Prema riječima Boškovića, Crna Gora, kao najmlađa NATO članica teži da unaprijedi svoj odbrambeni sistem kako bi bio u stanju da adekvatno odgovori najsavremenijim bezbjednosnim izazovima.On je govorio i o planovima za proširenje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama i naglasio da Crna Gora ostaje snažno posvećena uspostavljanju trajne stabilnosti regiona, odnosno promociji NATO politike otvorenih vrata.

Izvor:rtcg