Potvrđena optužnica protiv Žarka Pavićevića

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika barske opštine i vlasnika preduzeća ZIB Žarka Pavićevića, okrivljenog da je zloupotrebom službenog položaja 2011. u poslovima izgradnje stambeno-poslovnog prostora Poštu oštetio za 2.247.000 eura - potvrđeno je Pobjedi.

Osim njega, na optužnici su i nekadašnja izvršna direktorka Pavićevićeve firme Zavod za izgradnju Bara Danijela Krković i procjenitelj Rafael Vreteničić.

Predmet je dodijeljen sudiji Dragoju Joviću, koji je za 20. jul zakazao pripremno ročište u ovom slučaju. Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu nakon što je Pošta Crne Gore podnijela tužbu protiv Zavoda za izgradnju Bara u stečaju, koji je bio u vlasništvu Žarka Pavićevića, i barske kompanije USEFA jer nijesu ispoštovali ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog prostora. Ugovorom koji je potpisan 2008.

Pošta Crne Gore je uložila državno zemljište u barskom naselju Topolica kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambeno-poslovnog prostora, odnosno građevinsku nekretninu čija najmanja vrijednost mora da iznosi 4.300.000 eura. Pošta je zemljište uložila uz saglasnost ministarstava finansija i telekomunikacija. Međutim, krajem 2011. uvodi u posao ruskog biznismena Artura Džahalova sa kojim sklapa ugovor o zajedničkom ulaganju, o čemu nije obavijestio menadžment Pošte.

Džahalov je tada ZIB-u uplatio 4.200.000 eura da završi izgradnju sporne zgrade. Prema pisanju medija, ZIB je do početka 2013. godine izgradio oko 45 odsto dogovorenog objekta, a sredinom iste godine Atlas banka je podnijela Privrednom sudu u Podgorici prijedlog za uvođenje stečaja u toj kompaniji zbog duga od 800.000 eura. Samo 60 dana prije otvaranja stečaja, početkom septembra 2013. godine, Pavićević aktivu ZIB-a prenosi na kompaniju USEFA, pa i investicioni projekat izgradnje stambeno-poslovnog prostora u barskom naselju Topolica. ZIB, kojem su ostali samo minusi, 6. novembra 2013. godine ušao je u stečaj.

 Izvor: Antena M