Neophodni rezultati u poglavljima 23 i 24

Države treba da iskoriste sve mehanizme društvenih reformi koje im pružaju pregovori sa Evropskom unijom i da postavljaju realne ciljeve, uz angažovanost cjelokupnog društva, poručeno je na panel debati "Pregovori sa EU: nekad i sad".

O iskustvima tokom pregovaračkog procesa razgovarali su danas glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Aleksandar Drljević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević, i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, dok je moderatorka panela bila predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović.

Drljević je podsjetio na novi pristup u pregovorima država kandidata sa EU, istakavši da je dobro što se sa reformama krenulo upravo u oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, a da je u ovoj fazi integracije potrebno pokazati spremnost za dalji napredak i u ostalim poglavljima.

"Od početka integracionog procesa naš moto je bio „kvalitet prije brzine“ i sve što smo radili u prethodnom periodu i što treba da radimo odnosi se na promjenu crnogorskog društva i institucija. Reforme sprovodimo zbog naših građana i boljeg života na ovom postoru", rekao je on.

Kako je naveo, problem predstavlja to što progres u drugim poglavljima zavisi od napretka koji se ostvaruje u okviru poglavlja 23 i 24.

Prema riječima Drljevića, reforme je potrebno sprovesti u okviru ta dva poglavlja su najzahtjevnije i najbolnije.

„U ovoj fazi integracija moramo da pokažemo dodatnu spremnost i konkretne rezultate kako progres u drugim poglavljima ne bi bio blokiran“, kazao je Drljević.

Izvor:rtcg