Crna Gora teži unapređenju saradnje sa NATO saveznicima

Saradnja Crne Gore i Izraela, država koje tradicionalno održavaju prijateljske odnose, ojačana je u domenu bezbjednosti, sa posebnim fokusom na oblasti modernizacije, opremanja i sajber odbrane. To je ocijenjeno danas, na sastanku ministra odbrane, Predraga Boškovića sa generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Izraela, Juvalom Rotemom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Crna Gora, kao najmlađa članica Alijanse teži unaprjeđenju bilateralne saradnje sa NATO saveznicima i sa partnerskim zemljama”, kazao je Bošković.

Iz ministarstva odbrane su naveli da su Bošković i Rotem razgovarali o aktuelnim prioritetima i planovima u razvoju crnogorskog odbrambenog sistema i o konkretnim doprinosima Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu odbrane.

“U pogledu bezbjednosnog aspekta regiona, Bošković je istakao ulogu koju Crna Gora, kao punopravna NATO članica, ima u domenu obezbjeđivanja regionalne stabilnosti”, navodi se u saopštenju Vladinog resora.

On je rekao da će Crna Gora ostati snažno posvećena promovisanju politike otvorenih vrata Alijanse.

Rotem smatra da je Crna Gora uložila znatne napore na polju obezbjeđivanja stabilnosti unutar i van svojih granica, kao i da su reforme koje je sprovela rezultirale punopravnim članstvom u NATO.

Izvor:rtcg