Crna Gora i Maroko faktori stabilnosti svojih regija

Crna Gora i Maroko stabilizujući su fakori u regionima Zapadnog Balkana i Sjeverne Afrike, ocijenjeno je na sastanku predsjednika parlamenta, Ivana Brajovića i predsjednika Predstavničkog doma Maroka, Habiba el Malkija.

Brajović i Malki su danas potpisali Protokol o parlamentarnoj saradnji kojim su, kako je saopšteno iz Skupštine, stvorene osnove za jačanje bilateralnih odnosa saradnjom parlamentarnih radnih tijela, grupa prijateljstva, kao i stručnih službi ova dva zakonodavna doma.

Oni su na konferenciji za novinare nakon sastanka ocijenili da Crna Gora i Maroko dijele iste vrijednosti i da predstavljaju stabilizujuće fakore u regionima Zapadnog Balkana i Sjeverne Afrike.

„Vezano za migrantsku krizu, sagovornici su se saglasili da to pitanje mora biti predmet ozbiljnog razmatranja, pri čemu je Brajović iznio iskustvo Crne Gore koja je prije par decenija predstavljala utočište velikom broju ljudi sa ratom zahvaćenog područja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku razgovarano o razmjeni iskustava u odnosima sa Evropskom unijom (EU) i NATO, sa fokusom na dalje intenziviranje parlamentarne i ekonomske saradnje Crne Gore i Maroka.

Izvor:mina