"BDP će prvi put preći pet milijardi eura zahvaljujući 43. Vladi"

Članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Valerija Saveljić kazala je da 43. Vlada Crne Gore za sedam mjeseci od izbora bilježi impozantne rezultate, te istakla da će prvi put BDP preći pet milijardi eura.

Ona je, među najznačajnijim, izdvojila one koji direktno utiču na životni standard stanovništva.

,,U oktobru ove godine u Crnoj Gori bilo je 223.028 zaposlenih što je oko 38.000 više nego lani u istom periodu, pri čemu je prosječna zarada porasla sa 534 eura na 720 eura. Zaposlenima u prosvjeti uvećava se koeficijent za zarade za 15 odsto”, navela je ona.

Navodi i da će se uvećanje zarada primjenjivati se od 1. januara 2023. godine.

“Zarade u javnom sektoru će, takođe, biti povećane u cilju zaštite realnog životnog standarda, u nivou stope inflacije. Donesena je odluka o umanjenju akciza na gorivo, prva takve vrste u Crnoj Gori, a koja ima sedmomjesečni kontinuitet, omogućila je da građani Crne Gore i privreda imaju najniže cijene u regionu“, kazala je Saveljić.

Kako je kazala, zahvaljujući Vladi i Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), Crna Gora je, jedna od rijetkih zemalja u Evropi, ali i svijetu gdje se nije povećala cijena struje.

,,Takođe, donesena je i odluka o ograničavanju rasta cijena osnovnih životnih namirnica, i dogovoreno je ograničenje cijene peleta na 269 eura po toni. Crna Gora je od 1. novembra dobila i Alimentacioni fond, što je prvi korak države u pomaganju samohranim roditeljima“, rekla je Saveljić.

Kako bi se obezbjedila ova sredstva za poboljšanje životnog standarda stanovništva, objašnjava još ona, neophodno je bilo povećati budžetske prihode, prilive stranih direktnih investicija, poboljšati privrednu aktivnost, povećati izvoz.

,,Na osnovu zvaničnih podataka, danas imamo: U prvih deset mjeseci tekuće godine ostvarena je bruto naplata budžetskih prihoda u iznosu od 1.730,8 miliona eura, što je za 158 miliona eura (ili 10%) više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 97 miliona (ili 6%) više u odnosu na 2019.godinu”, kaže u saopštenju.

Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 151 milion eura (ili 10%).

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih 9 mjeseci 2022. iznosio je 847.8 miliona eura što je 41% više u odnosu na uporedni period prošle godine (do kraja godine vrlo je moguće da će dostići milijardu eura), pri čemu je neto priliv 599 miliona eura što je 70% više nego 2021”, kazala je Saveljić.

Ukupan izvoz robe za prvih 10 mjeseci 2022. iznosio je 576.6 miliona eura i za 69.9% je veći od prošlogodišnjeg izvoza u istom periodu.

“Poređenja radi čitav izvoz za 2019. godinu iznosio je 415.5 miliona eura, a najveći dio tog izvoza odnosi se na proizvodnju hrane.Takođe, pokrivenost uvoza izvozom je 19.6% što je najveća vrijednost u posljednjih 9 godina“, navodi Saveljić.

izvor: rtcg