Crna Gora kredibilan partner NATO-a

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Briselu, prvoj nakon inauguracije. Đukanović se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, obilježavajući prvu godišnjicu crnogorskog članstva u Alijansi.

Tokom susreta, Đukanović i Stoltenberg su se saglasili da taj datum nije samo značajan za Crnu Goru već i za NATO te da je Crna Gora kredibilan partner. "Ulaskom Crne Gore u NATO, Alijansa je postala jaca, a Crna Gora bezbjednija. Crna Gora je čvrst i pouzdan saveznik koji je jednak glas u odlučivanju i koja doprinosi stabilnosti u regionu i evratlantskoj stabilnosti. Konkretan primjer je pokretanje NATO misije sa grčkim i italijanskim avionima, koji će štititi prostor Crne Gore. Cijenimo doprinos Crne Gore u NATO misijama u Avganistanu i na Kosovu, a zahvalio bih se tome sto je Crna Gora objavila plan o izdvajanju dva odsto BDPa za odbranu", naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Đukanović je poručio da Crna Gora dijeli politiku i bezbjednosne interese Evropske unije, osudivši rusko ugrožavanje ukrajinskog integriteta i "postupanja poput onih koje smo vidjeli u Crnoj Gori tokom izbora 2016." "Pripadamo evropskom sistemu vrijednosti i branićemo ga. Rusija je naš susjed i moramo naučiti da živimo s razlikama koje nas neće ugrožavati", istakao je predsjednik. Đukanović se sastao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, koja je iskazala očekivanja da će Crna Gora i Đukanović dati doprinos napretku regionu, a da Evropska unija ostaje posvećena evropeizaciji Zapadnog Balkana. On je istakao da je Crna Gora spremna da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskog sistema vrijednosti, te da će kao buduća članica Evropske unije doprinijeti da Unija bude stabilna i jaka. Saglasan je da je vladavina prava i izgradnja institucija uz ekonomski razvoj jedan od prioriteta. "Predsjednik Đukanović je zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na kontinuiranoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore i regiona. Istakao je spremnost Crne Gore da, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu integracija, nastavi da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu. Izvor:RTCG

.