Vlada sjutra razmatra cijene goriva, spremni da reaguju ako bude potrebno

Vlada će na sjutrašnjoj sjednici razmotriti cijene goriva, i ako to bude neophodno, biće spremna da interveniše da zaštiti standard građana kada je riječ o poskupljenju naftnih derivata, ali da to ne ugrozi ekonomiju, odnosno poslovanje crnogorske privrede najavio je premijer Duško Marković.

On je kazao da će sjutra na sjednici Vlade imati osnovne informacije šta to poskupljenje znači.

„Nijesmo dobili upozorenje od privrednika da bi ih to moglo podstaći na povećanje cijena njihovih usluga“, rekao je Marković novinarima nakon Premijerskog sata u Skupštini.

On je ocijenio da je dobra informacija da je juče pala cijena tone dizela na berzi oko 30 dolara.

„Može se desiti da u naredne dvije sedmice dođe do pada cijene goriva u Crnoj Gori“, kazao je Marković.

Premijer je dodao da u Vladi prate situaciju, jer je pitanje poskupljenja goriva veoma važno za ekonomiju, privredu, građane i standard.

On je podsjetio da cijena goriva ne zavisi od Vlade, već kretanja na berzi, kao i odnosa eura i dolara jer se iskazuje u dolarima.

Litar dizela od juče u Crnoj Gori košta 1,30 eura, eurosupera BMB 98  1,44 eura, a litar BMB 95 1,41 euro.

Juče je ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila da će informisati članove Vlade na sjednici u četvrtak o trenutom stanju u vezi sa novim cijenama naftnih derivata u Crnoj Gori, čiji je rast u jučerašnjem obračunu izazvalo povećanje vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na euro.

Izvor: Cdm