Integracija imperativ za napredak regiona

Integracija Zapadnog Balkana imperativ je za dalji napredak i razvoj regiona, ali i za jačanje stabilnosti i konkurentnosti Evropske unije (EU), ocijenili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska.

Đukanović je danas primio Šekerinsku koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Služba za informisanje Predsjednika, u razgovoru je ocijenjeno da Crna Gora i Makedonija imaju tradicionalno dobre, prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom povjerenju i zajedničkim strateškim ciljevima.

"Sagovornici su se saglasili da je integracija regiona imperativ za njegov dalji napredak i razvoj, ali i za jačanje stabilnosti i konkurentnosti EU", navodi se u saopštenju.

Đukanović je kazao da očekuje da će saradnja dvije države biti dodatno unaprijeđena i razmjenom iskustava u procesu evropske i evroatlantske integracije Crne Gore i Makedonije.

„Saradnja u regionu pretpostavka je za evropeizaciju i izgradnju partnerskog odnosa sa EU, za njegovu stabilnost i evropsku budućnost, kao i za bolji kvalitet života za građane svih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović.

Šekerinska je istakla da Crna Gora za Makedoniju predstavlja inspiraciju zbog načina na koji je zavrijedila punopravno članstvo u NATO i dinamike ka učlanjenju u EU, posebno imajući u vidu regionalni i globalni kontekst.

Izvor:rtcg