Crna Gora najspremnija za članstvo u EU

Crna Gora je najspremniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je zamjenik predsjednika Vlade i ministar odbrane Bugarske, Krasimir Karakačanov.

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se Karakačanovim koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Karakačanov je istakao značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za region Zapadnog Balkana, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasio da će Bugarska podržati Crnu Goru i na putu ka EU, jer smatra da je najspremniji kandidat.

„Karakačanov se saglasio da bezbjednosni izazovi u regionu zahtijevaju zajedničko djelovanje, ne samo na bilateralnoj osnovi, već i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama“, navodi se u saopštenju.

Bošković je podsjetio na značajnu podršku Bugarske tokom reforme crnogorskog sistema odbrane i dodao da je uvjeren da će se bilateralna odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznika značajnije unaprijediti, posebno imajući u vidu iste bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju.

Izvor:RTCG